Elin reser

Varanasi & Agra, Indien del 6 – TillbakablicksTorsdag

This post is also available in: enEnglish

3597

torsdag 22 oktober 2009

Döda kroppar och världens vackraste gravplats

Efter ytterligare en lång tågresa, närmare bestämt 27 timmar, är jag framme i Varanasi, Indiens heligaste stad, som ligger i delstaten Uttar Pradesh. Varanasi är kaotiskt och skitigt. Precis som på övriga platser i Indien går hundar och kor löst precis överallt, här får du dessutom trängas med både grisar och apor.

Jag har kommit att älska Indien och Varanasi är inget undantag. Jag gillar kaoset, lukterna och färgerna. 

Staden vimlar av smala, trånga, slingrande små gränder där man lätt tappar bort sig. Att hitta tillbaka till hostelet är inte alltid det lättaste. Det kan ta sin tid. Ibland flera timmar. Tur då att det finns så mycket att titta på och förundras över.

Rätt som det är ser jag ett begravningsfölje komma gående längs gatan

Rätt som det är ser jag ett begravningsfölje komma gående längs gatan. Den döda kroppen, endast insvept i ett tunt tyg, bärs fram av de sörjande.

Koncentrationen av cykelrikshor verkar större här än i övriga indiska städer som jag har varit i. De körs ofta av gamla, tandlösa, seniga gubbar som knappt orkar trampa sig fram. Jag känner mig som en vit, rik knös när jag tar en tur med en av dem. Jag försöker tänka att det är hans inkomstkälla och att jag faktiskt hjälper honom genom att åka med. Helt lyckas jag ändå inte övertyga mig själv och jag dricksar överdrivet generöst för att stilla det som känns märkvärdigt likt ett dåligt samvete. 

Ska du göra en tur på Ganges är mitt tips till dig att gå upp tidigt, okristligt tidigt

Befinner man sig i Varanasi är en tur på den heliga floden Ganges i stort sett ett måste. Mitt tips till dig är att gå upp tidigt, okristligt tidigt. Se till att vara där strax innan solen går upp. Ta sedan en båttur på floden. På så sätt får du en otrolig överblick över allt som pågår vid trapporna längs flodbanken. Du kommer se alla indier i färgglada saris som rabblar sina mantran, badar och tvättar sig, samtidigt som solen går upp över floden.

Gillar du att fotografera kommer du älska varje sekund. Se bara till att ha ordentligt med batteri. Min kamera blir dessvärre stulen innan jag hinner spara alla bilder. Jag delar med mig av de få som jag hade hunnit lägga ut på fb innan, kvaliteten är tyvärr därefter.

Han dricker några klunkar av flodvattnet för att visa hur rent det är

Han som ror den lilla båten babblar konstant på en rätt obegriplig engelska. Lite förstår jag, som att han påstår att vattnet, på grund av sin helighet, är helt fritt från bakterier, lika rent som mineralvatten. Han dricker några klunkar av flodvattnet för att visa hur rent det är. Jag avstår mer än gärna.

Vattnet är så äckligt att det känns som om det lika gärna kunnat vara ett stänk av syra jag får på mig

Jag får ett litet stänk på mig från ena åran och får behärska mig för att hålla mig lugn. Vattnet är så äckligt att det känns som om det lika gärna kunnat vara ett stänk av syra jag får på mig. Då förstår du kanske panikkänslan inombords. Här vill jag dock verkligen poängtera att den paniken inte går att se på mig. Inte det minsta. Inte alls. Ok, kanske ett litet, litet ryck i ena ögat. På sin höjd. 🙂

Vattnet är brunt och det flyter omkring sopor i stora drivor. Kor, människor och hundar badar i floden, kläder tvättas och askan från döda kroppar skyfflas ner i den.

Sist men inte minst – där flyter omkring lik!

Jag ser både en död apa och en uppsvälld vit människokropp sakta flyta förbi precis vid båten

Han som ror förklarar att gravida och ormbitna personer inte får kremeras utan kastas i som de är. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt.

På väg till Ganges en tidig morgon. Varanasi
Några män skrubbar sig rena i Ganges skitiga vatten. Varanasi
Ganges, Varanasi
Här badas det. Ganges, Varanasi
Här paddlar vi oss fram bland alla sopor.
Morgonbestyr. Ganges, Varanasi

När jag känner mig mätt på alla starka intryck får det bli en taxi de 60 milen till Agra. Det blir betydligt billigare än att flyga och alla tåg är fullbokade. Jag är dessutom, om jag ska vara helt ärlig, lite trött på att åka tåg. Det har ändå blivit många och långa tågresor här i Indien.

Taj Mahal är mäktigt och storslaget, ja, helt enkelt världens vackraste gravplats!

Agra som stad tycker jag väl inte är något speciellt. Taj Mahal däremot är mäktigt och storslaget, ja, helt enkelt världens vackraste gravplats!

Jag får lite samma känsla som när jag såg pyramiderna i Egypten. Det känns nästan lite overkligt att vara här. Att se en sådan känd byggnad i verkligheten. En byggnad som jag har sett på bild hundratals gånger. Det ger mig lätt gåshud.

Taj Mahal, världens vackraste gravplats
Taj Mahal

Läs även tidigare delar om Indien!

TillbakablicksTorsdag – Tamil Nadu, Indien del 1 

TillbakablicksTorsdag – Kerala, Indien del 2

TillbakablicksTorsdag – Goa, Indien del 3

TillbakablicksTorsdag – en tågresa till Jodhpur, Indien del 4

TillbakablicksTorsdag – Kamelsafari i öknen, Indien del 5

Over and out

4 tankar om “Varanasi & Agra, Indien del 6 – TillbakablicksTorsdag

    1. Elin Inläggets författare

      Tack Emanuel! ?
      Ja visst är det en otrolig känsla och upplevelse. Jag är så glad att jag fått vara med om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.