Elin reser

TillbakablicksTorsdag – isfestival i Harbin och världens största sittande buddha

1938

fredag 14 februari 2014

Från en jättebuddha i Leshan till en isfestival i Harbin. Kina levererar återigen.

Isfestival i Harbin, när jag får höra det måste jag bara dit. Det spelar ingen roll att det är en över 50 timmar lång tågresa dit från Chengdu eller att Hongkong som var tänkt att bli nästa stopp ligger åt helt motsatt håll. Isfestival i Kina, det kan jag helt enkelt inte missa! I år är det dessutom 30-års jubileum.

Men först en titt på en gigantisk buddha. 

Hela 71 meter hög

Är man i Chengdu får man bara inte missa att ta bussen till den närliggande staden Leshan för att titta på världens största sittande buddha. Byggandet av buddhan som är uthuggen ur berget påbörjades redan år 713. Den är verkligen enorm, hela 71 meter hög och lilltånageln är så stor att en fullvuxen person får plats att sitta på den.

Jättebuddhan i Leshan, lägg märke till hur små människorna i bakgrunden ser ut
Jättebuddhan i Leshan

Så är det då dags för den över 50 timmar långa resan med tåg till Harbin

Så är det då dags för den över 50 timmar långa resan med tåg till Harbin. Det får bli den billiga varianten, hard sleeper, då åker man i en vagn med trevåningssängar och det är öppet ut mot korridoren.

Jag har sängen högst upp och väl uppe med ryggsäck, tjock vinterjacka och kameraväska finns det inte mycket plats över för mig på den tunna hårda madrassen. Bäddarna är väldigt smala och man kan inte sitta upp för då slår man i taket, inget för de klaustrofobiska. Själv tycker jag att det är rätt mysigt ändå. En bra bok och en ficklampa löser det mesta. 

Tåget är helt fullbokat vilket innebär att det är livligt, väldigt livligt. Jag gillar att åka tåg i Kina, det är verkligen en speciell upplevelse. Jag ser inga andra västerlänningar och jag får många nyfikna blickar. Eftersom det inte finns några stängda kupéer är man mitt i där allting händer och det är väldigt underhållande.

Harbin som ligger nära Ryssland har många influenser därifrån

Harbin som ligger nära Ryssland har många influenser därifrån. Det syns framförallt på byggnaderna, det finns också en hel del ryska restauranger och butiker.

Staden är full av isstatyer och snöfigurer och det är kallt, cirka 20 minusgrader. Det blir en hel del fikande eftersom man hela tiden vill in och värma sig.

Isfestivalen ligger en bit utanför Harbin

Isfestivalen ligger en bit utanför staden. Den är helt fantastisk. Ett stort område där allt är gjort av is. Bland annat stora buddhafigurer, höga hus, broar och en massa kopior av kända byggnader som till exempel Colosseum. Det finns också ett stort isslott och från toppen kan man åka iskana ner.

När det blir mörkt lyser allt i olika färger

Det är belysning i alla byggnader och figurer så när det blir mörkt lyser allt i olika färger. Väldigt effektfullt!

Det är fruktansvärt kallt. Det är svårt att fotografera eftersom fingrarna blir alldeles stela av köld.

Allt är gjort av is, Harbin isfestival
Harbin isfestival
Ett slott helt i is, Harbin isfestival
Jag med en bro i bakgrunden, Harbin isfestival
På kvällen tänds belysningen, Harbin isfestival
Harbin isfestival
Harbin isfestival
Harbin isfestival
In- och utgången, Harbin isfestival
Colosseum, Harbin isfestival
Ett bankhus i is, Harbin isfestival

När det är dags att åka hem senare på kvällen får jag en överraskning

När det är dags att åka hem senare på kvällen får jag en överraskning (inte den trevliga sorten), bussen har slutat gå. Jag har knappt några kontanter och den enda bankomat som finns är out of service. Jag kommer inte ihåg vad hostelet heter och har inga praktiska lappar på kinesiska. Jag hade ju bara tänkt ta bussen tillbaka och kliva av på samma ställe som jag klev på.

Det enda alternativet är att stoppa en taxi och försöka förklara att jag vill åka mot centrum och sedan åka så långt pengarna räcker. Kanske kommer det finnas en bankomat där någonstans.

Det kommer inte många bilar och de flesta som kommer kör bara vidare när de märker att jag inte kan kinesiska

Det kommer inte många bilar och de flesta som kommer kör bara vidare när de märker att jag inte kan kinesiska. Till sist stannar en. Det går inte att förklara att jag vill mot centrum, helt omöjligt, chauffören bara skakar på huvudet. Jag har inget annat val än att hoppa in ändå, åtminstone står jag på rätt sida vägen och så länge det inte kommer någon korsning vet jag att vi kör mot rätt håll.

Så klart kommer det korsningar och pengarna tickar iväg. Vi svänger och inte känner jag igen mig och inte ser jag röken av någon stad.

Plötsligt bara kommer det, jag minns namnet på gatan jag bor på! Chauffören ler igenkännande. Gatan är jättelång men bara pengarna räcker fram till den så är det skitsamma om jag måste promenera en halvtimme eller så innan jag hittar hostelet.

Jag får en till överraskning

Pengarna räcker inte längre, chauffören stannar, jag betalar och kliver ur taxin. Tittar mig förvirrat omkring och försöker se om jag är på rätt gata. Jag får en till överraskning (den typiskt trevliga sorten), där, precis tvärsöver gatan ligger mitt hostel. Vad är oddsen liksom?

Missa inte isfestivalen i Harbin om du har möjlighet att besöka den, men dubbelkolla att du har tillräckligt med pengar och att du vet var du bor.

Over and out

2 tankar om “TillbakablicksTorsdag – isfestival i Harbin och världens största sittande buddha

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.