Elin reser

Beijing – 9 tips på saker du absolut inte bör missa

This post is also available in: enEnglish

1602

Beijing – Från Himmelska fridens torg till Kinesiska muren

Beijing är en stad med många ansikten. Det finns något för alla smaker. Själv fascineras jag av hur det gamla traditionella så okonstlat blandas med det nya moderna.

Trots att Beijing har så mycket att erbjuda listar jag här endast nio saker du enligt mig absolut inte bör missa. Kom ihåg att det här bara är som en droppe i havet och att det finns massor mer att utforska.

Bo i en av Beijings många hutongområden. I de smala gränderna (hutongerna) osar det av mat från alla små matstånd, det luktar inte alltid gott och oftast har man ingen aning om vad det är. Det är bara att peka och hålla tummarna. Det är så billigt att man alltid kan prova något nytt om man drar en nitlott.

Några av de äldsta bostadskvarteren som fortfarande är i bruk byggdes redan på 1300-talet även om de nu har renoverats. Bor du i hutongerna kommer du närmare lokalbefolkningen än vad du gör om du bor på något större hotell på de finare gatorna. (Undertecknad vill här poängtera att fint är något väldigt subjektivt och hutongerna är enligt mig finast av det finaste)

– Prova Beijings berömda Pekinganka. Det finns massor av restauranger att välja och vraka mellan. Ett tips är att inte gå efter Lonely Planet eller någon annan guidebok. Fråga hellre någon på gatan om de kan rekommendera ett ställe dit kineserna själva går. Det är vanligtvis både godare och billigare och du slipper trängas med andra turister.

När du väl har beställt in din pekinganka kommer det dukas fram anka, gurka, salladslök, en sötaktig plommonsås och små supertunna bröd som ser ut som minipannkakor. Du lindar in alla ingredienserna i brödet, gapar, tuggar och sväljer. Det är gott vill jag lova, jag gillar smakkombinationen och såsen är pricken över iet.

– Drick drinkar i barområdet Houhai. Houhai ligger väldigt fint vid sjön Shichahai. På kvällarna är det extra effektfullt då skenet från alla skyltar och rislampor i olika färger speglas i vattnet. Fler än 120 barer trängs med restauranger, kaféer och tehus. Här hittar du det mesta i de flesta prisklasser. Mitt personliga favorithak är en liten mysig bar med ett kinesiskt liveband som spelar reagge. De serverar goda drinkar för 20 spänn. Som hittat! Exakt var det ligger behåller jag för mig själv.

Ta en promenad till Himmelska fridens torg. Torget är mäktigt i sig men för några extra yuan kan du ta dig en titt på Mao där han ligger stel och kall och ser ut som en läskig vaxdocka. När du väl befinner dig vid Himmelska fridens torg är det ju i stort sett ett måste att gå genom Himmelska fridens port in till den Förbjudna staden. Allt jag har att säga är: Den är storslagen!

Mao stoltserar även vid ingången till den Förbjudna staden i Beijing
Beijing, den Förbjudna staden
Beijing, den Förbjudna staden

Besök Sommarpalatset (och massor av andra stora parker, Beijing är full av dem). Beijings parker är verkligen fina. Det är vinter då jag är här, men jag kan tänka mig att det är underbart att vara här under våren då allt blommar.

– Ta dig till basarkvarteren som med sina smala gränder fulla med små butiker och matstånd är som en stor härlig marknad med liv och rörelse. Här kan du pruta massor. Du kan ganska lätt få ner priset till cirka tio procent av utgångspriset. Shoppa loss!

 Prova olika slags gatumat. Dumplings i olika former och smaker är mina favoriter. Jag kan lova dig att du kommer hitta många konstiga saker och vissa av dem luktar extremt äckligt. Det säljs mycket insekter, orm och till och med sjöstjärnor.

– Åk tunnelbana. Det är förvånansvärt smidigt och kostar endast två kronor vart du än ska.

Sist men inte minst, gör en tio kilometer lång vandring på den kinesiska muren. Du kan gå ända från Jinshanling till Simatai. Det här är något som jag varmt rekommenderar. Det är – förlåt det engelska uttrycket – amazing!

Kinesiska muren, Beijing

Du kommer att gå både på delar av muren som har renoverats och delar som inte har gjorts något åt på 500 år. Jag upprepar. 500 år! Vissa delar är extremt branta och man får hålla i sig med bägge händerna för att klättra både uppåt och neråt. Utsikten är otrolig. Gör du det här off season (som jag gör) kommer du ha muren för dig själv, vilket gör det hela ännu bättre.

För att komma undan så billigt som möjligt tar du dig till Jinshanling på egen hand med antingen taxi eller genom att lifta. Är du mer bekväm av dig kan du göra det hela med hjälp av en organiserad tur. Då kostar det självklart mer.

– Bonus: ett litet tänk-dig-för-två-gånger-innan-du-gör-det-här-tips

Till sist vill jag dela med mig av ett litet tänk-dig-för-två-gånger-innan-du-gör-det-här-tips. Tåg är ju bra på många sätt. Ett stort plus är att de är bättre för miljön än att till exempel flyga. Men. Har du från Beijing tänkt ta dig med tåg vidare till, låt oss säga Xian, och det visar sig endast finnas ståplatser kvar. Då. Lyssna nu noga! Då, kan det vara värt att hitta ett annat alternativ.

Från Beijing till Xian med tåg tar det ungefär tolv timmar (om du inte tar snabbtåget). Visst, du kan säkert hitta någonstans på golvet att klämma dig ner. Men då måste jag dessvärre upplysa dig om att det troligtvis är rätt så äckligt och smutsigt. Kineserna har en otrevlig ovana att harkla sig kraftigt och sedan spotta var de än befinner sig. Överallt ligger det slemmiga spottloskor. Var och en reser precis som var och en vill. Men, kom inte och säg att jag inte varnade dig. 

Over and out

8 tankar om “Beijing – 9 tips på saker du absolut inte bör missa

  1. Elin Inläggets författare

   Ja, jag kan tänka mig det, det är verkligen glest på folk i jan/feb. Samma sak på den kinesiska muren.

 1. Viktor

  Han tyvärr bara med muren och sommarpalatset.
  De två ställena är helt magiskt vackra.
  Åt lite blandat på en restaurang också.
  Var chili till förbannelse på ribsen.

  Varför vi inte tittade mer? Det var för att vi inte hann mer på ett tiotimmars transferstopp på väg till Manilla…
  Pekings tio timmar var en höjdpunkt på en härligt semester!

  Önskar jag haft mer tid och gått igenom dina andra tips! 🙂

  1. Elin Inläggets författare

   Viktor! Vad roligt att få en kommentar från dig.
   Muren, sommarpalatset och restaurangbesök på endast tio timmar i Peking, starkt jobbat ändå!
   De andra tipsen får du ta nästa gång 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.