Elin reser

Resa ensam – 7 anledningar till varför du ska resa ensam

This post is also available in: enEnglish

1861

7 anledningar till varför du ska resa ensam

Det här med att resa ensam. Varför är det så många som lockas av det? Frihet, är för mig det omedelbara och självklara svaret. Frihet att själv bestämma vad, hur och när jag ska göra någonting. 

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg Resa ensam – våga ta steget, det är enklare än vad du tror! är det inte speciellt svårt och det har egentligen inte mycket alls med mod att göra. Snarare, om jag ska vara helt ärlig, är jag nog mer egoistisk än modig som reser ensam.

Eftersom jag tycker att det är så makalöst härligt att resa ensam har jag listat 7 anledningar till varför du ska göra just det. Du som redan har provat på det håller säkert med om det mesta. Är du en av alla de som funderar på att ge dig av ensam kan förhoppningsvis de här anledningarna ge dig en knuff åt rätt håll.

Ska man se helt krasst på det hela räcker det egentligen med en enda punkt. En enda anledning. Men kom igen, hur roligt blir det? Jag gillar ju listor och det blir liksom ingen lista med en enda punkt.

Därför bryter jag här ner anledning nummer ett (den enda anledningen) till sju stycken underrubriker.

Du bestämmer och allt är på dina villkor!

1. Det är lättare att göra slag i saken och faktiskt komma iväg. Eftersom det bara är du blir allting betydligt enklare. Allt från att få till det med ledighet till att planera och bestämma en budget. Är ni två eller fler ska alla vara överens vilket inte alltid är så lätt. Är det bara du kan du heller inte gömma dig bakom någon annan och skylla på den att det aldrig blir av. Du får helt enkelt lite press på dig att ta tag i saker och ting.

2. Du kommer träffa och lära känna fler människor. För tvärtom vad många tror är man sällan ensam när man reser ensam. Om man inte väljer att vara det förstås. Du kommer att märka att folk tar kontakt med dig på ett annat sätt. Är du kanske lite blyg kan jag nästan lova dig att du kommer öppna upp dig själv och bli mer självsäker.

3. Du kommer att växa som person. Eftersom du bestämmer och allt är på dina villkor betyder det också att du ensam har ansvar för att allting faktiskt fungerar. På ett eller annat sätt kommer det leda till att du växer som person. Jag pratar nu nödvändigtvis inte om en jag-åkte-till-nepal-och-hittade-mig-själv-och-blev-en-helt-ny-person-förändring. Det går däremot inte att komma ifrån att när du tvingas utanför din comfort zone (vilket du garanterat kommer att göra) växer du som person. Du kommer att inse att du klarar av så mycket mer än du tror.

4. Du kan vara spontan på ett helt annat sätt än hemma. Du har ingen annan än dig själv att ta hänsyn till och kan därför mycket lättare vara spontan. Du bestämmer.

5. Du får göra allt i din egen takt. Det är väldigt svårt och ovanligt att hitta en annan person som vill göra exakt samma sak som du och dessutom i din takt. Du har kanske varit med om att du har rest med någon som du känner får vänta på dig då du till exempel ska ta 147 bilder av en sten som du själv tycker är fantastisk. Även om personen i fråga snällt väntar känner du dig stressad. Eller omvänt. För i helvete, måste han eller hon gå in i varenda jäkla kyrka? Allt det slipper du om du reser ensam. 

6. Du slipper bli osams med din resepartner. Eftersom du reser ensam har du ingen partner och slipper då irritation, tjafs och bråk som lätt kan uppstå om man reser tillsammans med någon. Visst, du kommer att träffa människor längs vägen som du ibland slår följe med. Men, kom ihåg, det är på dina villkor och blir det jobbigt kan du bara välja att gå din egen väg igen. 

7. Du kommer att vara stolt över dig själv. I slutänden är det Du som har gjort allting möjligt. Du har bokat alla biljetter. Du har klarat dig ur knepiga situationer helt på egen hand. Du vet nu att Du kan. Du är fullt kapabel till att resa på egen hand. Det är stärkande och ett lyft för självförtroendet. Du kommer att känna dig stolt och kan med gott samvete ge dig själv en klapp på axeln. 

Over and out

6 tankar om “Resa ensam – 7 anledningar till varför du ska resa ensam

 1. Eva – People in the Street

  Bra reflektioner! När jag tänker efter har jag nog aldrig rest ensam, inte utomlands i alla fall. Ja, själva resmomentet kan jag ha gjort själv och sedan mött upp någon. Jag märker stor skillnad när jag reser tillsammans med bara en annan (ofta min man) jämfört om vi är fler än två. Är vi fler än två är det inte lika enkelt att få kontakt med andra, men på två har vi hittat många härliga människor som blivit goda vänner.
  Jag skulle kunna tänka mig att det skulle vara en fördel för mig att resa ensam när jag fastnar vid något som jag bara MÅSTE fota typ 147 bilder av, hahaha …
  Ha en fin kväll!

  1. Elin Inläggets författare

   Jo men visst träffar man härliga människor oavsett om man reser ensam eller inte. Är man dessutom bara två personer och båda två är sociala så funkar det ju hur fint som helst.
   Men som sagt, det där med fotandet…haha

   Ha en fin kväll du med! 🙂

 2. Stinas Bucket

  Bra inlägg och pepp för den som tänker resa ensam.
  Du kanske skulle ett inlägg om vad man behöver tänka på när man reser ensam, det finns säkert något extra man bör tänka på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.