Elin reser

Resa ensam – våga ta steget, det är enklare än vad du tror!

1345

Det här med att resa ensam och bara ge sig iväg som du gör. Är det inte svårt? Blir det inte ensamt? Är du inte rädd? Hur kan du vara borta så länge? Du är så modig. Jag önskar att jag också vågade. Men hur gör man egentligen? Du måste väl ändå längta hem något alldeles förfärligt? Hur får du tiden att gå?

Det här är frågor och påståenden som jag börjar bli van vid att höra. En del frågar för de själva är sugna på att ge sig iväg ensamma en kortare eller längre tid. Andra förstår inte alls hur jag kan resa ensam och speciellt inte så lång tid. Vissa är imponerade och några är avundsjuka.

Jag är fullt medveten om att det här med att resa ensam inte lockar alla

Jag är fullt medveten om att det här med att resa ensam inte lockar alla. Men. Jag vet också att det är många som vill men som tvivlar på att de klarar av det.

Är du kanske en av dem som gärna skulle vilja men som hålls tillbaka (troligtvis av dig själv) av olika anledningar.

Har du någon gång tänkt:

”Det är alldeles för svårt för mig.”
”Jag skulle aldrig klara det!”

Jo, det skulle du visst det är allt jag har att säga då. Det är inte speciellt svårt, inte alls faktiskt.

Utmana dig själv och dina rädslor och bara kasta dig ut

Säg att du bor i Stockholm och behöver ta dig till Göteborg. Du måste själv reda ut hur du ska ta dig dit. Buss, tåg, flyg eller kanske hyra bil?

Nej, i det här exemplet har du ingen egen bil. Nej, du får inte låna någon heller!

Du måste sedan köpa en biljett och därefter åka hela vägen alldeles på egen hand. Skulle du klara det?

Om svaret är ja klarar du även att göra precis samma sak utanför Sveriges gränser.

Är svaret nej? Är du ett litet barn? Nehe, inte det. Då min vän har vi ett problem och du har något du verkligen behöver jobba på! Och kanske bör du trots allt tänka till en gång extra innan du ger dig av ut i världen på egen hand.

Eller, så är det precis det som du ska göra, ge dig ut i världen ensam. Utmana dig själv och dina rädslor och bara kasta dig ut. Låt det bära eller brista, tro mig det kommer bära och du kommer lära dig otroligt mycket under resans gång. Om det mot all förmodan brister är det ju inte värre än att du kan åka hem igen (om du klarar att köpa en biljett vill säga)

Du kommer lära känna fler människor än du någonsin kunnat föreställa dig

Skämt åsido, det är inte svårt. Det svåraste ligger faktiskt i att komma i väg. 

Jag står också fast vid att ju mindre du planerar desto enklare blir det! Har du inget planerat spelar det ju inte så stor roll om du råkar sätta dig på fel buss. Vem vet? Du kanske hamnar på ditt nya favoritställe.

Ett tips är att bo i sovsalar på hostels. Du kommer lära känna fler människor än du någonsin kunnat föreställa dig. Låt dig inspireras av andras tips, berättelser och erfarenheter. Alltid är det någon som har varit eller ska dit du har tänkt åka. Eller så får du höra om en ny plats som låter intressant. Våga vara spontan och go with the flow!

Zakopane visste jag inte ens existerade innan jag fick tipset om att åka dit- resa ensam
Mostar är ännu ett sådant ställe som någon tipsade mig om under resan gång
Man träffar vänner för livet- resa ensam
Döda havet och Israel var inte alls planerat

Ensam kommer du inte att vara om du inte själv väljer det

Det är just en av de bästa sakerna med att resa ensam. Du väljer. Du bestämmer!

Du bestämmer om du vill umgås eller inte. Du bestämmer var och vad du ska äta. Du bestämmer vart du vill åka. Du bestämmer hur länge du vill stanna på en plats. Du bestämmer precis allting själv. Underbart. Ljuvligt. Helt enkelt skitbra.

Men jag kan ju inga språk, hur ska jag då kunna resa ensam?

Det spelar ingen roll det går bra ändå. Dessutom har det ingenting att göra med själva frågan om du klarar att resa ensam eller inte. För om du reser med en flickvän/pojkvän/kompis/eller vad det nu kan vara, kan hon eller han säkert inte heller ryska, kinesiska eller vad det nu är för språk du går och misströstar över att du inte kan. Hade NI klarat det, klarar DU det ensam också.

Kan du engelska kommer du väldigt långt med den i de flesta länder.

Använd dig av kroppsspråk.

Bli kompis med någon som får agera tolk.

Lär dig användbara ord och fraser utantill.

Använd en översättningsapp. Du kan då välja att skriva in text på tangentbordet eller att prata in den via mikrofonen. Du kan också använda kameran för att fota till exempel matmenyer som sedan översätts direkt.

Jag har haft många intressanta konversationer, bland annat i Ukraina, med hjälp av en översättningsapp och högtalaren på mobilen. Översättningarna blir långt ifrån perfekta vilket ibland leder till komiska missförstånd och en hel del skratt.

En bra sak är att du i vissa appar har funktionen offline-läge. Då kan du spara valda ordlistor och översätta även utan internet. Perfekt när du reser.

Använd ditt sunda förnuft och lyssna på din magkänsla

Reser du utan mobil som jag har gjort mycket kan du i stället översätta ord och fraser i förväg och skriva på små lappar. Så har jag fått göra i vissa länder. Bland annat när jag köpte buss- och tågbiljetter i Kina. Det går hur bra som helst.

De flesta människor man möter när man reser är dessutom väldigt hjälpsamma. Känner du dig lite vilsen och förvirrad brukar det alltid komma någon till din undsättning. Jag vill dock poängtera att det självklart finns människor som kan utnyttja dina svagheter till sin fördel. Använd ditt sunda förnuft och lyssna på din magkänsla.

Det slutade med att de kom in med en Bloody Mary

Till sist vill jag påminna om att de starkaste minnena och de som får en att le i efterhand ofta har med missförstånd att göra.

Jag minns när jag var i Bolivia och försökte beställa in en blodig biff. Det gick sådär. Det slutade med att de kom in med en Bloody Mary i stället. 

Over and out

2 tankar om “Resa ensam – våga ta steget, det är enklare än vad du tror!

    1. Elin Inläggets författare

      Tack, kul att du gillade inlägget!
      Ska genast ta och kolla in ditt resa-ensam-till-New-York-inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.