Elin reser

Resebudget – Vad kostar det att resa ett år?

This post is also available in: enEnglish

4833

Det här med resebudget är inte alltid helt enkelt. Att säga till en annan person att det kostar si eller så mycket att resa ett helt år är i stort sätt omöjligt. Vi är alla olika och reser därför på olika sätt.

Vad kostar det att resa ett år? Att resa ett år skulle kunna innebära en resebudget på en miljon eller mer, mycket mer, ofantligt mycket mer, det finns liksom inget tak. Säg att du vill bo på lyxiga hotell och göra dyra aktiviteter var och varannan dag, då drar det snabbt iväg.

Håll dig till gatumat och landets inhemska öl, vin, sprit

Väljer du i stället att couchsurfa så ofta som det går, voläntärarbeta en del och använda tjänster som BlaBlaCar eller varför inte lifta, kommer din resebudget se helt annorlunda ut. Mat och dryck är en annan sak du kan spara in på. Håll dig till gatumat och landets inhemska öl, vin, sprit. Du kan lätt klara dig undan med 100 000 kronor. Håller du dig dessutom inom samma världsdel och slipper flyga blir det ännu billigare.

Budgetresande med en touch av lyx och en jäkla massa äventyr

När det kommer till mig skulle jag vilja benämna mitt resande som ’budgetresande med en touch av lyx och en jäkla massa äventyr’. Är det något som du tror kan passa dig? Fortsätt då att läsa. Tilltalar det inte dig? Fortsätt läsa ändå 🙂

Jag får ofta frågan: ”Hur mycket kostar det egentligen att resa som du gör?” 

Det är då min blick börjar flacka och jag, lite besvärat skruvandes på mig, brukar svara något i stil med: ”Nja, jag vet inte exakt…ja du vet…eeeh…det beror ju på….men jag brukar ju bo billigt och så…eeeh…”

Sedan byter jag samtalsämne. Jag har helt enkelt ingen bra koll.

Idag, efter att jag har suttit ner och räknat på det hela, tänker jag försöka ge ett ordentligt svar på frågan.

Den resebudget jag delar med mig av nu är från min senaste resa på 14 månader. Jag reste då i följande världsdelar: Europa, Asien, Afrika och Nordamerika. Jag har här räknat på kostnaden för ett år.

Jag delar in min budget i före resan och under resan. Mycket pedagogiskt, eller hur?

Före resan:

–Reseförsäkring för jorden runt ett år: 12 000 kronor

(om du till skillnad från mig har ett hem och därför en hemförsäkring blir det något billigare)

Reseförsäkring är något du måste ha enligt mig. Det är lätt att tänka att det händer inte mig. Oftast gör det som tur är inte det. Men om något större händer kommer du tacka din lyckliga stjärna att du var smart nog att teckna en försäkring.

Det finns många olika att välja mellan, gör en ordentlig research innan du bestämmer dig. Själv brukar jag använda Goudas Worldwide. Den täcker allt och du betalar heller ingen självrisk. När jag hamnade på sjukhus med en allvarlig form av denguefeber behövde jag inte betala ett öre för sjukhusräkningen som blev riktigt dyr.

–Vaccinationer och andra mediciner: 400 kronor

(kortisontabletter och antihistamin)

Förutom att jag har ett grundskydd mot polio, difteri och stelkramp har jag även tidigare vaccinerat mig mot hepatit A och B (twinrix), gula febern (ett måste för att komma in i vissa länder) och tyfoidfeber.

Dukoral tar jag inte då det tydligen är mycket ovanligt att man får kolera. 

Malaritabletter köpte jag i Sydafrika för en struntsumma. I Sverige är det svindyrt.

–Övrigt: 0 kronor

Här räknar jag in sådant som ryggsäck, flightbag, praktiska små behållare till schampo och dylikt, hänglås, packpåsar, resehandduk, reselakan med mera.

Den här gången hade jag redan allt som jag behövde.

Under resan:

–Boende: 35 000 kronor (i snitt 100 kr/natt)

Jag bor på billiga hostel, några enstaka gånger couchsurfar jag och jag bor gratis en månad i Tel Aviv och två veckor i Dominikanska republiken. Ibland händer det att jag lyxar till det och skämmer bort mig själv med en natt på ett finare hotell.

Är du inte kräsen kan du lätt hitta boende för under hundra kronor natten i de flesta länder. I Sydostasien har jag ibland bott för så lite som en tia. Slår jag ut kostnaderna för mitt boende det här året hamnar jag på en snittkostnad på 100 kronor per natt.

–Transport: cirka 40 000 kronor

Jag flyger en del.
Sverige – Litauen
Armenien – Sydafrika
Kenya – Israel
Israel – Mexiko
Mexiko – Dominikanska republiken
Dominikanska republiken – Kuba
Kuba – Jamaica
Jamaica – Kuba
Kuba – Guatemala
Belize – Sverige

Flygen går tillsammans på cirka 30 000 kronor

Annars förflyttar jag mig med buss, tåg, båt och bil

–Mat och dryck: 110 000 kronor

(Vill bara tillägga att om du är nykterist blir det en helt annan summa.)

Mat är en viktig del av resandet tycker jag. Jag älskar gatumat och provar med förtjusning både det ena och det andra som jag hittar i små rackliga och ibland hyfsat smutsiga gatustånd. Oftast är det underbart gott men ibland drar jag en nitlott och får gå en match mot kräkreflexerna.

Gatumat är ju för det mesta väldigt billigt, vissa dagar spenderar jag inte mer än 30 spänn på mat. Andra dagar äter jag dock för betydligt mycket mer och jag unnar mig gärna ett glas bubbel på något trevligt ställe. I snitt under ett år gör jag av med ungefär 300 kronor per dag på mat och dryck.

–Äventyr: cirka 20 000 kronor

Jag älskar äventyr! Under det här året hoppar jag bland annat fallskärm och bungee jump, jag forsränner, bestiger en vulkan, går på vandring i djungeln bland vilda gorillor, hänger över kanten av Victoriafallet och jag dyker en del. Det är värt varenda krona!

–Visum: 1 600 kronor

Här beror det ju helt på vilka länder man åker till. Som svensk medborgare kan man, privilegierade som vi är,  faktiskt åka till de flesta länder utan visum.

Ett tips är att i de fall det går fixa visum vid ankomst. Det är oftast både billigare och smidigare.

Jag betalar för:
Mellanlandning i USA, ESTA som kostar 13 USD.

Visum, Zambia, 50 USD vid gränsen.
Visum, Kenya, Uganda, Rwanda (East Africa tourist visa) 100 USD vid gränsen från Tanzania till Kenya.
Visum, Tanzania, 50 USD.
Turistkort, Kuba, 15 USD vid incheckningen på flygplatsen. Det skulle ha kostat drygt 400 kronor om jag ansökt i Sverige!

Däremot slipper jag betala något när jag reser in i Jordanien från Israel. Glad överraskning 🙂 Jag hade hört att jag skulle få betala 50 USD.

–Övrigt: 5 000 kronor

Jag vet inte riktigt, men det känns som om det är en lämplig rubrik att ha med på en sådan här resebudget-lista. Det är säkert någon utgift som jag har glömt som passar in under den här rubriken.

Jo just det. Tandkräm, tvål och liknande. Typiska ”övriga-saker” men som ändå behövs. Ett och annat litet klädesplagg hände väl att jag köpte ibland också. Och flaggor till väskan Och…. 

Kanske bäst att dra till med 7 000 ändå.

226 000 kronor är vad hela kalaset slutar på, nästan 650 kronor per dag om man slår ut hela summan på ett år. Kom ihåg att det går att resa mycket billigare än så, och dyrare. Jag reste dit jag kände för och gjorde sådant jag ville. Mest sparade jag in på boende.

Vad har du för resebudget när du är ute och far?

Over and out

4 tankar om “Resebudget – Vad kostar det att resa ett år?

    1. Elin Inläggets författare

      Vad roligt att du hittade hit Lina, och att du uppskattade inlägget! 🙂
      Tar och spanar in din blogg nu!

  1. Jimmie och Anne

    Hej!

    Väldigt bra artikel, alltid intressant att se vad det skulle kunna kosta! Jag och min sambo har ungefär samma utgångsläge som du med budget, lite lyx och mycket äventyr när vi reser och drar snart igen på en längre tripp.
    Vi undrar lite hur du gör med reglerna för onward-travel i de länder som kräver att man ska ha en retur- eller utresebiljett redan när man landar?
    Sen funderar jag lite på din typ av boende – när du säger att du bor billigt och sparar in mest där, bor du i sovsal då eller har du eget rum för det mesta?

    Ha det bra / Jimmie och Anne

    1. Elin Inläggets författare

      Hej!

      Vad roligt att ni gillar inlägget!

      Jag brukar för det mesta strunta i den regeln, det går oftast bra ändå. I vissa fall, där jag har hört av andra att de har fått problem, bokar jag en utresebiljett. Då jag inte gillar att planera föredrar jag att köpa någon riktigt billig biljett som jag senare kanske inte ens använder.

      Vad det gäller boende bor jag oftast på hostel och då i sovsal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.