4984
Vad dricker man för sprit i olika länder?
Man kan äta sig runt jorden. Man kan också dricka sig runt den. Själv brukar jag göra både och. I varje nytt land jag kommer till testar jag alltid den sprit som mest dricks där.
Här kommer en lista på sju länder och deras specialdryck.
Slovakien
– Borovička (cirka 40%) är gjord på enbär och påminner därför en hel del om gin. Fast mindre god. Jag upprepar. Mindre god. En räcker bra tänker jag efter att jag fått en shot som välkomstdrink i Bratislava. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, och många, många fler slinker ner under min tid i landet. Jag skulle nog vilja benämna borovička som typisk äckelgod. Namnet kommer av att enbär på slovakiska heter borievka.
– Tatratea (17-72%) Slovakiens nationaldryck kommer från Tatrabergen och basen är gjord av te (och örter), därav namnet. Tatratea kommer i många olika fruktsmaker.
Lettland
– Rigas Melnais Balzams (45%) är en svart lettisk likör.
Ont i magen – drick Riga balsam
Förkyld – drick Riga balsam
Bakis – drick Riga balsam
Ofrivilligt nykter – drick Riga balsam
Riga balsam innehåller hela 24 olika örter, blommor, kryddor, bär och oljor. Du kan dricka den rent. Här vill dock undertecknad utfärda en liten varning. Det är inte direkt skitgott! Drick den hellre i en drink, mycket bättre.
Mot baksmälla ska detta recept tydligen hjälpa:
Ett STORT glas med Riga balsam, citron- och apelsinjuice, socker och fruktsoda. Svep!
Jag har själv inte testat den. Om du provar låt mig veta om du blev botad eller inte.
Serbien (och hela Balkan)
– Rakija (cirka 40%, hemmagjord betydligt starkare, trust me I know)
Rakija framställs genom destillation av jästa frukter. Mycket gott, speciellt tillsammans med mat. Serbisk mat. Under vintern kan du även passa på att prova Kuvana rakija som är varm och sötad rakija.
Italien
– Grappa (40-50%) görs från de pressade druvrester som blir när man tillverkar vin. Den finns även i många andra länder men med andra namn.
Grappa sågs förr som en dryck av dålig kvalitet men har på senare tid förfinats. Jag måste dessvärre ha råkat ut för den med dålig kvalitet, för gott var det då rakt inte vill jag lova. Tvärtom, typiskt äckligt.
Japan
– Sake (14-15%) uttalas som det svenska ordet nacke och är en dryck som sägs ha bryggts så länge det funnits gudar.
Sake dricks både varm och kall och finns i massor av varianter. Den kan vara tunn eller tjock. Grumlig eller kristallklar. Får man rätt sort till rätt mat kan det vara ganska gott tycker jag. Gillar du det inte första gången kan jag bara rekommendera dig att prova igen. Och igen. Man vänjer sig på något sätt.
Uganda
– Waragi, bananbrännvin (cirka 40%, den olagliga kan vara uppåt 80% eller mer)
Kärt barn har många namn. Waragi, Enguli, Lira lira, Kasese. Lira lira görs mest på sockerrör och kassava i stället för banan.
Den olagliga tillverkningen (hembränning) av Waragi har blivit ett stort problem i Uganda vilket har lett både till blindhet och dödsfall.
Mexiko
– Mescal (45-55%) tequilans fattiga kusin? Nej, inte om man frågar invånarna i Oaxaca där den största delen av mescalen tillverkas.
Mescal är en destillerad spritdryck som tillverkas av agaveväxter. Den har ofta en lite rökig smak och det är inte ovanligt att det ligger en agavelarv eller fler i flaskan. Larven är helt ofarlig men om den är god eller inte kan jag inte svara på då jag inte har tuggat i mig någon … än. Har du?
Jag har druckit mescal i Mexiko på mexikanskt vis. Det vill säga rent. Till det apelsiner med sal de gusano som är en blandning av salt, malda agavelarver och chili. Mums.
All fakta i det här inlägget är taget från mitt minne och mina anteckningar från när jag har varit i respektive land. Det är så som jag har fått det förklarat för mig. Vill du rätta till något känn dig fri att kommentera. Vill du kommentera ändå…varsågod, inget gör mig gladare! 🙂
Vilken sprit har du provat? Har du någon favoritsort eller har du kanske råkat ut för någon riktigt otäck sort någonstans?
Over and out
Intressant inlägg! 🙂
Tack Christine! 🙂