Elin reser

3 av världens bästa dykplatser enligt mig

1906

3 av världens bästa dykplatser

Jag tog mitt Open Water dykcertifikat i Mocambique 2009. Den nya värld som öppnade upp sig för mig tog mig med storm och det året dök jag mig runt världen.

Jag hamnade till sist på ön Utila som hör till Honduras. Där utbildade jag mig till divemaster vilket är något av det roligaste jag har gjort. Dykningen omkring Utila är dessutom riktigt bra och det var bland annat där som jag simmade med gigantiska valhajar och lekfulla delfiner för första gången. Något som knappt går att beskriva utan måste upplevas.

Sedan jag tog mitt dykcertifikat för alla dessa år sedan har jag hunnit med hundratals dyk världen över. Jag kan inte säga att någon plats har varit dålig, däremot har ju vissa varit bättre än andra. Jag har här listat mina absoluta pärlor när det kommer till dykning.

3 av världens bästa dykplatser enligt mig

1. Komodo national park (utanför Labuan Bajo), Indonesien

Tänk stort och färggrant. Allt är liksom större och färggrannare här. Till och med vattnet känns stort, det är väldigt strömt och det skummar och virvlar. Du bör ha en del erfarenhet innan du dyker här, både ur säkerhetssynpunkt men också för att du ska få ut så mycket som möjligt av dyket.

Det här är lätt det bästa stället som jag har dykt på. Det är så vackert! Korallerna är alldeles oförstörda och det fullkomligt kryllar av sköldpaddor och stora fiskar i regnbågens alla färger. 

2. Sipadan Borneo, Malaysia

Dykning i absolut världsklass! Här hittar man det mesta, stort som smått. Allt ifrån nudibranchs i alla möjliga färger och former till enorma sköldpaddor, de största cirka en och en halv meter långa.

För mig som gillar att sväva omkring viktlös på djupare vatten bland stora färggranna fiskstim, hajar med sylvassa tänder och fulsöta sköldpaddor, men dessutom älskar macrodykning där man sakta centimeter för centimeter finkammar sandbotten eller korallerna på jakt efter havets minsta små varelser, är Sipadan ett paradis.

Beroende på vad just du gillar kan du välja mellan olika dyksighter. Runt Sipadan till exempel vimlar det av stora sköldpaddor, hajar och enorma fiskstim med barrakudor. Varje dyk ser jag minst tjugo sköldpaddor och lika många hajar.

Runt Mabul hittar du en av världens bästa platser för muck diving, fokus ligger på bland annat nudibranchs, frogfishes och scorpionfishes.

Siamil har nog de vackraste koraller som jag har sett (konkurerar endast med de i Komodo) det är otroligt färggrant, som i en sagovärld.

3. Similanöarna, Thailand

Härligt varmt vatten, stora mantor och jättebra sikt. Det bästa sättet att uppleva Similanöarna och den fantastiska dykningen runtomkring är ombord på en liveaboard. Då bor du fyra dygn på båten och bara dyker, dyker, dyker.

Nu är ju jag supernyfiken på om du har några favoritdykplatser! Har du det? Skriv gärna en kommentar och berätta 🙂

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.