Elin reser

5 måsten i Lviv, västra Ukrainas pärla

1271

Om du åker till Lviv, en riktig pärla i västra Ukraina, kommer här fem måsten enligt mig.
Lviv

 

5 måsten i Lviv:

1. Besök baren Kryjivka 
Kryjivka är en källarbar designad som en kopia av de bunkrar som de ukrainska rebellerna gömde sig i under andra världskriget när Sovjetunionen invaderade landet.

Den är inte helt lätt att hitta trots att den ligger på Rydoktorget. Fråga dig fram. När du väl hittar den omärkta dörren är det bara att knacka på.

Vakten som öppnar kommer då rikta ett vapen (inte ett riktigt såklart…tror jag inte i alla fall) mot dig och skrika: 
”Slava Ukraini” (ära till Ukraina)
Du måste då svara: 
”Geroyam slav” (ära till dess hjältar)
Sedan frågar han:
”Moskal’ee ye?” (finns det några ryssar bland er)
Svara då:
”Nema” (inga)
Du får då en shot av honungsvodka och släpps in.

Baren är fylld av svartvita foton av rebellerna, som vissa menar samarbetade med nazisterna, medan andra minns dem som hjältar som försvarade Ukraina mot de sovjetiska inkräktarna.

Hur som är det här tydligen enda stället i hela landet där man kan se dessa foton.

I baren kan du förutom att äta och dricka även testa på att klä dig som en rebell, med vapen och allt. Du kan även skjuta på måltavlor föreställandes grundare av USSR. På senare tid har det även tillkommit en tavla med Putins ansikte.

2. Drick kaffe på en av stadens många kaféer
Lviv är en riktig kaffestad och här vimlar det av trevliga små kaféer. Passa på att njuta av en riktigt god kopp kaffe. Har du turen att komma hit i september prickar du in den årliga kaffefestivalen.

3. Frossa i choklad på Lviv Chocolate Fabric
Jag skrev tidigare ett inlägg om gränsövergången mellan Polen och Ukraina, där kan du läsa mer om chokladfabriken i Lviv och även se bilder därifrån.

4. Promenera runt och insup atmosfären
Gillar du att fotografera är det här en perfekt stad för dig. Det finns massor av fina byggnader, gamla och slitna men ändå vackra.

Uppe från klocktornet får du en fin vy av staden.

Ta gärna en promenad till den stora kyrkogården Lychakivske som har funnits sedan 1787. Inte för jag är en fan av kyrkogårdar men den här är rätt mäktig.

5. Åk spårvagn
Även om jag föredrar att promenera runt och se staden kan jag varmt rekommendera att ta en tur med en av de gamla spårvagnarna. Du får dig inte bara en resa runt staden utan även tillbaka i tiden.

Har du varit i Lviv? Vad skulle du säga att man inte får missa? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Over and out

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.