Elin reser

Kiev, Ukraina

2263

3 oktober 2015

Alla nattåg till Kiev visar sig vara fullbokade. Som vanligt går det mesta att lösa. En kille på hostelet visar hur man i stället kan boka en biljett från en annan stad och sedan ändå hoppa på i Lviv. En mycket längre sträcka men på något konstigt sätt inte dyrare. Han poängterar att ”this is not how you should do you know, it’s a little bit like cheating”, samtidigt som han ler lite i mjugg.

Väl på stationen tittar kontrollanten väldigt noga på biljetten och sedan ännu längre på mig, hon ser väldigt konfunderad ut, men på tåget kommer jag.

Kiev är återigen en stad som faller mig i smaken. Det finns mycket att se och göra där. Bland annat har staden världens djupaste tunnelbanestation, Arsenala, som är 105 meter djup. Så där ser jag till att åka, både ner och upp, bara för att liksom.

Annars går jag mycket. Det är så jag mest uppskattar att se nya städer, att bara planlöst vandra runt och få en känsla för staden.

The Friendship of Nations Arch
Schyst väggmålning
Gatumusikant som slår på stort
Pastellkyrka
Annan nyans av pastellkyrka

Jag tar mig bort till det enorma Moderlandsmonumentet som är ett av Kievs landmärken. Den stora statyn är en mäktig syn där den står på sin piedestal 102 meter över marken. Statyns nedre del utgör ett museum över andra världskriget, eller som det egentligen heter: Nationella museet över det stora fosterländska krigets historia 1941-1945.

Moderlandsmonumentet
Några av alla statyer kring monumentet
Vissa mer obehagliga än andra

Nu har de även en avdelning i museet som handlar om konflikten i östra Ukraina. Mycket intressant, speciellt för mig som innan jag såg utställningen var alldeles för dåligt insatt. Allt känns så aktuellt när man befinner sig på plats i själva landet. Det är så min nyfikenhet och mitt genuina intresse av att veta mer väcks.

Det är en rätt så märklig känsla att gå runt på ett museum och titta på föremål och bilder och sedan läsa tillhörande text och årtalet 2015.

En annan fascinerande sak är Kievs stora utegym från Sovjettiden, Kachalka. Allt där är byggt av metallskrot, bildelar, maskinkedjor etcetera. Gymmet är enormt, det har funnits där sedan sjuttiotalet och det är helt gratis att träna där. Inte trodde jag väl någonsin att jag skulle välja att gå och glo på ett gammalt gym. Men tro mig, det är värt det, så se till att klämma in ett besök till Kachalka om du befinner dig i Kiev.

En av alla träningsmaskiner som är byggda av skrot

Jag hinner också med att prova på att dricka shots iklädd en brinnande hjälm samtidigt som bartendern bankar mig i huvudet med både glas och ett stort ölfat. Jag klarar mig helskinnad men är sedan dum nog att testa det igen i nästa bar. Det slutar med en bula i pannan.

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.