Elin reser

Wien, staden med alla bakelserna

1015

Jag tar mig med nattbuss vidare till Wien. Det är svinkallt på bussen och därför svårt att somna. Det blir inte lättare av att mannen bredvid mig verkar tycka att det är helt okej att breda ut sig och ta upp halva mitt säte också.

Smått irriterad och troligtvis överdrivet suckandes, lyckas jag ändå somna och får cirka två timmars sömn innan jag ger upp och börjar prata i stället. Värmen börjar komma tillbaka och sakta tinar både jag och mitt humör upp igen.

Den i mina tidigare ögon högst irriterande, dryga, fula, idioten visar sig vara en mycket sympatisk man med otroliga berättelser från sina resor världen runt. Han är i sextioårsåldern, och för tre år sedan sade han upp sig från sitt jobb och bara drog. Sedan dess har han varit på resande fot. Mycket inspirerande!

Busstationen ligger en bra bit utanför själva staden och eftersom vi har kommit fram till att vi båda gillar att promenera är det vad vi gör. Det visar sig vara lite längre än vad vi tror. Vi går och går och går och pratar, pratar, pratar.

Klockan är fem på morgonen och jag är tacksam för den svala morgonluften. Efter två timmar börjar väskan kännas väldigt mycket tyngre än vad den faktiskt är. Vi tar en kort kaffepaus innan vi tappert fortsätter. Först vid åttatiden kan jag äntligen dumpa väskan på mitt hostel. Vilken lättnad.

Jag får en karta och inser ganska snabbt att vi har gått en rejäl omväg.

Incheckningen är klockan två, så Dave som han heter, lämnar sin väska på sitt hotell och sedan gör vi staden.

Sömnbrist och skavsår till trots njuter jag av alla vackra byggnader, statyer och fontäner. Frukost blir kryddig korv och öl vid tiotiden, tja varför inte?

Jag vid stor staty
Vid Muesum quarters
Fontäner och vackra byggnader överallt
Mäktig staty
Vacker entré
Ytterligare en staty

Är man i Wien måste man ju bara prova deras otroliga utbud av diverse bakverk, den ena mer fantastisk än den andra. Vi slår oss ner på Café Mozart och frossar i bakelser innan det är dags att ta farväl.

Mozartbakelse, 9 poäng
Hallonmousse i chokladstrut, 8 poäng
Äppelstrudel, 4 poäng
Mozartkulor, 8 poäng

Jag har sedan några fantastiska dagar i Wien då jag strosar runt och bara insuper atmosfären. Staden är stor och jag promenerar i timmar. När jag blir trött stannar jag till vid något konditori för en bakelse. Ofta blir jag sittandes länge. Det är avkopplande att bara sitta där och titta på folk.

En av kvällarna går jag på en festival med klassisk musik. Att sitta där i den ljumma natten med ett glas vin, lyssnandes på underbart vackra toner som strömmar emot mig ger mig gåshud. Den fina omgivningen gör det hela ännu bättre.

Jag träffar som vanligt en hel del folk och vi går bland annat ut och äter traditionell österrikisk mat och dricker god öl på ett bryggeri mitt i staden.  

Eftersom jag har festat varje kväll sedan jag lämnade Sverige den 15 juli känner jag att det är dags för lite vila. Det blir två hyfsat lugna kvällar vilket leder till att jag faktiskt tar mig upp och springer en dryg mil innan frukost. Otroligt skönt.

Schönbrunn Palace är väl värt ett besök. Parken som hör till är otroligt fin och man kan gå upp på en kulle och få en trevlig vy över staden. I parken hittar man även labyrinter, små dammar och ett mysig litet kafé. Vänta, just det, statyer, vi får inte glömma alla statyer av olika slag.

Schönbrunn Palace sett från kullen.
Fontän vid Schönbrunn Palace.
En liten del av parken, Schönbrunn Palace.

Summan av kardemumman, Wien är en snygg stad med underbara byggnader och bakverk men också ganska sömnig och lite opersonlig. Jag trivs dock och har som sagt några riktigt bra dagar här.

Over and out.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.