Elin reser

Tillbaka i Bratislava

1060

Slovakien, ett av alla länder som har vunnit mitt hjärta. Jag är tillbaka i Bratislava. Det har hunnit bli september och den tryckande värmen har försvunnit och ersatts av något som kan liknas vid en varm sensommardag i Sverige.

 

Att åka till Slovakien utan att besöka ett av alla deras slott och borgar går nästan inte. Denna gång blir det Devin som ligger endast en dryg mil utanför Bratislava och är ett av de tre äldsta slotten i Slovakien. Den gamla ruinen ligger vid floden Donau och dess biflod Morava, precis vid gränsen till Österrike.

Slottet Devin
Från höger mynnar bifloden Morava ut, den bildar gränsen till Österrike
Slottet Devin
Slottet Devin
Slottet Devin
Vy över Donau

Jag blir medbjuden till en födelsedagsfest som pågår en hel helg. Vi är i en stor stuga som ligger mitt ute i skogen en bit utanför Bratislava. Det är en väldigt rolig upplevelse och jag är glad att jag får vara med om det. 

Mina sista dagar i staden går jag mest runt och njuter av de fina husen och slottet och dess omgivning.

Bratislavas slott
Slottet vaktas dag som natt
En av alla trappor upp till slottet
En del av Bratislava sett från slottet
Vackert hus
Bratislava i skymningen

För att vara en sådan liten stad vimlar det verkligen av kaféer. Jag har ett favoritställe som heter Foxford. De serverar den gudomligaste kaka jag någonsin har smakat. Det är en kombination av en perfekt kladdkaka och en cheesecake att dö för, hela härligheten toppas med ljuvliga hallon. 

Kladdkakan går från härligt krispig i kanterna till lite seg, och sedan mjuk och kladdig i mitten. Cheesecaken smälter i munnen och botten är frasig. När smakerna och konsistenserna blandar sig i munnen blir det en explosion av sött, syrligt, krämigt, krispigt, lent och fluffigt.

Behöver jag ens skriva det? Den här godbiten kan ju inte få något annat än tio poäng. Det är första gången jag delar ut tio poäng under den här resan så då förstår du hur god den är.

Kladdkaka/cheesecake på Foxford — dix points.

Tycker man om att riktigt frossa i godsaker, och det gör man ju, tar man till kakan en glassespresso. Man får då ett skålformat glas med en stor kula hemgjord vaniljglass, till det en kanna med espresso som man häller över glassen. Drick och njut!

Bratislava är ju så mycket mer än bara vackra byggnader. Det finns också många lite mer ruffiga områden där det mesta är slitet och nerklottrat. jag älskar att gå runt på de platserna och bara titta och kanske ta ett och annat foto. För att ge dig en liten känsla så avslutar jag med några enstaka foton från en sådan promenad.

En tom och övergiven fontän
Bänkar i en öde park

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.