Elin reser

Ljubljana, Slovenien

1402

Efter en natt i Wien tar jag en tidig buss till Ljubljana som visar sig vara en väldigt liten, sömnig och oerhört charmig stad.

När jag lämnade Bratislava var det för tillfället Europas varmaste stad, men jag undrar om det inte är ännu varmare här. Luften dallrar av hettan och jag känner mig helt slut på energi.

Jag lyckas ha sönder dragkedjan på min ryggsäck när jag försöker pressa ner lite nyinköpta grejer och glömmer bort regeln att för varje ny sak göra mig av med något gammalt. Jag trotsar hettan och ger mig ut på jakt efter en skräddare. Hittar till sist en men det visar sig ta för lång tid att få den klar så det får vänta till någon gång i framtiden.

På kvällen är vi ett gäng från hostelet som går ut och käkar på ett bryggeri. Även här är korvar väldigt populärt så det får bli några sådana. Kryddiga korvar och öl. Mycket gott.

Jag har hört talas om sjön Bled som ska vara väldigt fin och bestämmer mig för att göra en dagsutflykt dit. Efter att ha pratat med några som har varit där och som bekräftar att det är väldigt vackert men ändå föreslår Bohinj, en sjö som ligger cirka två mil från Bled, ändrar jag mina planer. Det slutar med att vi är sex stycken som packar våra badkläder och tar en buss dit.

Det visar sig vara rätt beslut och jag blir inte besviken. Bled, som vi åker förbi, är en vacker plats men det kryllar av folk, restauranger och hotell. När jag kliver av bussen i Bohinj är det första jag ser en stor härlig sjö med det klaraste vatten man kan tänka sig. Runt omkring tornar bergen upp sig, hela stället är otroligt vackert och det är knappt några människor där.

Det är en ljuvlig känsla att kasta sig i det svala vattnet och fly hettan för ett tag. En härlig lyckokänsla sprider sig i kroppen. Vi badar, äter glass och tar även en roddtur på sjön. Det blir en perfekt dag helt enkelt.

Ljubljana är som sagt en väldigt liten huvudstad med endast cirka 272 000 invånare. Kanske inte så konstigt med tanke på att det bara bor cirka två miljoner personer i Slovenien. Jag får ändå tiden att gå. Jag flanerar runt i den gamla stadsdelen där kaféerna trängs längs med floden som korsas av flera vackra broar. Min favorit är Dragon bridge.

Creepy door
Vacker kyrka
Utsikten från slottet
Någon av alla små gränder
Utsikten från slottet
Dragon bridge

På söndagar finns det en stor loppmarknad där man kan fynda udda prylar från krigstiden, om man nu känner för det. För min del räcker det bra med att bara titta och förundras över allt som säljs.

Jag tar mig också upp till slottet som ligger på en kulle ovanför staden. Ett tips är att gå upp dit på kvällen, kanske med en liten picknickväska och en filt. Att sitta där och se staden glittra ikapp med alla eldflugor som samlas kring slottet när det bli mörkt känns rätt gött.

Ett annat ställe som man i mitt tycke inte får missa är det alternativa kulturområdet Metelkova som kan liknas lite vid Köpenhamns Christiania. Det är ett riktigt häftigt ställe med massor av konst och kreativitet. Jag älskar att vara där under kvällen/natten då hela området vaknar till liv och förvandlas till en stor fest. 

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.