Elin reser

Dykning runt Similanöarna

Liveaboard på M/V Pawara – Fyra dagars dykning runt Similanöarna


Vi har haft fyra hektiska men fantastiska dagar ombord på Pawara. Båten är jättefin och i stort sett ny, den har bara gjort sju turer innan den här. Den är 35 meter lång och 7 meter bred och har ett enormt soldäck.

Hytten, som både har A/C och varmvattendusch, är lyxigare än de flesta rum som jag har bott på under den här resan. 

Förutom soldäcket finns det en stor lounge med widescreen-TV, massor av DVD-filmer och TV-spel, dator med Internet, böcker och tidningar. Det finns även en restaurangdel och ett frukostrum där man när som helst kan förse sig med färsk frukt, kaffe, te, läsk, kakor och godis. Sist men inte minst ett rymligt akterdäck med all dykutrustning och två sötvattenduschar. Vi är totalt femton dykare med på båten och man är max fyra personer i varje dykgrupp, vi är bara tre i vår grupp vilket är skönt. Dagarna ser ut ungefär så här: 
Klockan halvsju väcks vi av musik och en lättare frukost serveras. Klockan sju är det briefing uppe på däck och halvåtta dagens första dyk. Tillbaka ombord igen är det dags för frukost nummer två som består av allt man kan tänka sig och lite till. Sedan kan man slappa eller åka in med gummibåten till den ö vi befinner oss vid för tillfället.Några av Similanöarna är jättefina med kritvit sand och häftiga klippor. På en av dem klättrar vi upp till en utsiktspunkt, på andra bara badar och solar vi. Vid ett tillfälle snorklar vi med en stor manta som simmar runt båten, häftigt!Vid halvtolv är det dags för dagens andra dyk och sedan en ordentlig lunch. Efter lunchen är man oftast ganska trött och det händer att man tar en tupplur eller så ligger man bara och läser eller lyssnar på musik. Halvfyra gör vi dyk nummer tre som följs av snacks, lite loggbokskrivande och allmänt slappande.Det fjärde och sista dyket för dagen är ett nattdyk, förutom den sista kvällen då vi gör ett solnedgångsdyk. Efter nattdyket är det skönt med en lång varm dusch innan middagen serveras. Den består av tre till fyra olika rätter. Vi blir verkligen bortskämda och servicen är otroligt bra under hela resan. När middagen är avklarad är klockan oftast runt nio och man är ordentligt trött och går direkt till hytten och sover. En av kvällarna håller vi oss dock vakna och ser på film. Vad det gäller dykningen är jag supernöjd. Jag gör totalt fjorton dyk, varav sex runt Similanöarna, två vid Koh Bon, två vid Koh Tachai, tre i Surin National Park och ett vrakdyk utanför Khao Lak.

Jag ser massor av fint, både stort och smått, allt från sjöhäst till manta. Vart man än tittar finns det något intressant att se, och vid flera av dyken är vi omringade av stim bestående av hundratals färggranna fiskar. Jag gör två nattdyk varav det ena är ett av de bästa dyk jag någonsin gjort. Vrakdyket gillar jag också, det är annorlunda och lite spännande. Runt vraket är koncentrationen av lionfish, stonefish och scorpionfish väldigt hög. För dig som dyker kan jag varmt rekommendera Similanöarna!

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.