Elin reser

TillbakablicksTorsdag – Kerala, Indien del 2

1527

tisdag 6 oktober 2009
Delstaten Kerala – Fort Cochin

Det skumpar ordentligt och jag glider hit och dit på det hårda plastsätet i den skraltiga gamla bussen. Utanför ser jag hur landskapet förändras, det blir grönare och bördigare och fler och fler palmer dyker upp längs vägen. Jag ser floder där människor tvättar både sig och sina kläder, vattnet ser ganska smutsigt ut och jag hade inte velat bada där.

Jag lämnar delstaten Tamil Nadu bakom mig och rullar nu in i Kerala. Slutdestinationen för just den här bussresan är staden Kochi, även kallad Cochin.

Kochi är uppdelat i Ernakulam, som ligger på fastlandet, och Fort Cochin som ligger på en halvö. Jag bor en natt i Ernakulam innan jag tar färjan över till Fort Cochin för en dagsutflykt.

Något som är häftigt är de kinesiska fiskehåvarna

Det är kärlek vid första ögonkastet.
Smala gator med låga och riktigt slitna gamla hus bidrar till dess speciella charm. Atmosfären är sömnig och allt har ett lugnare tempo, till och med trafiken. Något som är häftigt är de kinesiska fiskehåvarna, enorma fiskehåvar som höjs och sänks med hjälp av linor och stentyngder, det krävs fyra till fem man för att sköta en håv.

Kinesisk fiskehåv i Fort Cochin, Kerala
Kinesiska fiskehåvar, Fort Cochin, Kerala
En av alla kinesiska fiskehåvar som man hittar i Fort Cochin, Kerala

Här vill jag bo! Jag hämtar mitt pick och pack från fastlandet och hittar sedan ett litet familjeägt ställe att bo på.  Där trivs jag så bra att jag blir kvar fyra nätter i stället för de tänkta två.

Tack vare det lugna tempot i trafiken (allt är ju relativt) är det perfekt att cykla här. Därför hyr jag en cykel och hinner på så sätt se mycket mer.

Kvinnor i vackra saris, Fort Cochin, Kerala
Fort Cochin, Kerala, Indien
Hammaren och skäran är en vanlig syn i Kerala
Träffade den här glada lilla killen när jag var ute och cyklade, Fort Cochin, Kerala
Fort Cochin, Kerala
Fort Cochin, Kerala

Sminkningen är en hel ritual och en väldigt viktig del av dansen

En kväll går jag och ser en föreställning med kathakalidansare, Keralas traditionella dans. Jag kommer en timme innan föreställningen och får vara med och se sminkningen. Sminket är en hel ritual och en väldigt viktig del av dansen. Det är lika mycket teater som dans. De pratar inte utan använder sig av mimik och de har full kontroll på varenda liten muskel i ansiktet. Det går inte att beskriva på ett rättvist sätt utan måste upplevas på plats.

Hukande kvinnor tvättar kläder i det smutsiga vattnet medan barnen badar och leker

Jag gör även en heldagsutflykt på Keralas labyrintliknande vattenvägar. Vi färdas med en risbåt. Det står en man i fören och en i aktern och stakar oss fram med en varsin lång bambustör. Sakta och ljudlöst glider vi fram längs strandbankarnas täta grönska. Det är rofyllt och jag njuter av den vackra miljön.

Kanalerna är bitvis så smala att buskar och kvistar slår en i ansiktet. På andra ställen öppnar de upp sig till mindre sjöar. Livet pågår för fullt på stränderna. Hukande kvinnor tvättar kläder i det smutsiga vattnet medan barnen badar och leker.

Åker du till Kerala är det här något som du, enligt mig,  absolut inte får missa.

Vattenvägarna i Kerala
Som en tavla, Keralas vattenvägar
Vattenvägarna i Kerala
Keralas vattenvägar
Hårt arbetande män, Keralas vattenvägar
En av alla kvinnor som tvättar kläder, Keralas vattenvägar
Kerala
Här stakas jag fram på Keralas vattenvägar

Nu har jag sett lite av både Tamil Nadu och Kerala och det är precis som indierna själva säger, det kan skilja väldigt mycket mellan de olika delstaterna.

Nästa gång, i Indien del 3,  får du följa med till delstaten Goa.

Läs även mitt tidigare inlägg om Indien och Tamil Nadu i Indien del 1

Till sist vill jag bara be om ursäkt för den dåliga kvaliteten på bilderna som är tagna med min gamla kamera och tyvärr inte blir bättre än så här.

Over and out

2 tankar om “TillbakablicksTorsdag – Kerala, Indien del 2

 1. Jenn - forever abroad

  Så trevligt att läsa om din resa i Indien! Jag bodde ett halvår i Kochi faktiskt och ska nu i vinter åka till norra Indien och besöka Delhi och en liten stad nära Nepal. Har bloggat en hel del från när jag bodde där men också sammanställt lite i en reseguide för just Kerala: http://jennifersandstrom.se/2015/01/14/mitt-restips-kerala-i-sodra-indien/ – besökte aldrig Goa men ska bli spännande att läsa om din upplevelse där! 🙂

  Förresten, tycker bilderna var himla fina ändå 🙂

  1. Elin Inläggets författare

   Vad roligt att du gillade inlägget och bilderna!
   Häftigt att du har bott i Kochi ett halvår, jag ska ta och läsa om det 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.