Elin reser

Tel Aviv i mitt hjärta, dag som natt

1505

Tel Aviv, ännu en stad som har fångat mitt hjärta.

I Tel Aviv märks inte konflikten av lika tydligt som i exempelvis Jerusalem. Här ser jag inte en massa militärer med vapen på gatorna och det är inte heller någon som huggs eller skjuts ihjäl var och varannan vecka.

De är väldigt närvarande i nuet och de lever lite som om varje dag vore deras sista

Det jag däremot lägger märke till och som blir mer och mer tydligt ju längre jag stannar är människornas mentalitet. De är väldigt närvarande i nuet och de lever lite som om varje dag vore deras sista. Här ödslas ingen tid på om, men och kanske. Det kan ha att göra med att framtiden är så oviss. Vem vet vad som kommer att blossa upp härnäst.

Majoriteten av de jag träffar är underbara människor men jag stöter även på en och en annan med väldigt rasistiska åsikter som de gärna ventilerar öppet. Med dessa människor kan man argumentera sig till döds utan framgång. Det ligger så djupt, djupt rotat i dem att araber (det är den kategorisering de använder sig av, men när jag frågar vad de menar framgår det att det är muslimer de pratar om) är av ondo och att de kommer att förgöra världen.

Som tur är kan man ju välja sina vänner och de som jag umgås med och har runt omkring mig är som sagt underbara, öppna och fördomsfria. Så fördomsfria som nu en person kan vara. Det är märkligt egentligen att det ordet ens används för att beskriva någon, jag har då aldrig stött på en person som inte har någon som helst fördom, mig själv inkluderad.

Det ligger någon slags råhet i luften

Hursomhelst älskar jag Tel Aviv. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är. Det är en blandning av många saker, bland annat den mentalitet som jag nämnde. Det ligger någon slags råhet i luften. Missförstå mig rätt, jag menar inte råhet som i barbarer och nu ska vi ut och slåss, utan det kan nog bättre beskrivas som passion, rå passion.

Folk lever fullt ut och jagar sina drömmar. De gör det de vill utan att bry sig om vad andra ska tycka och de har roligt utan att skämmas. De ber inte om ursäkt för vilka de är och vilka åsikter de har och allt de gör tycks de som sagt göra med en stor dos passion. Den svenska jantelagen syns inte röken av.

Det finns många aktiva fredsgrupper med engagerade israeler och palestinier

Det här betyder inte att människorna i Tel Aviv endast festar och lever i någon slags bubbla utan att engagera sig i vad som pågår i landet. Så är inte fallet. Det finns många aktiva fredsgrupper med engagerade israeler och palestinier.

Den känsla som staden lämnar mig med är ändå; njut av nuet för morgondagen vet du ingenting om!

Sedan är det förstås stranden som går längs med staden och är hela tretton kilometer lång. Att hänga där en eftermiddag med goda vänner och en flaska vin eller två är inte helt fel. Att sedan sakta ta sig hemåt längs med strandpromenaden, samtidigt som kvällsbönen ekar från minareten i Jaffas hamn och solen långsamt går ner över Medelhavet, det är magiskt.

Missa inte Abu Hassan som har stadens, om inte världens, godaste hummus

Jaffa med sin blandning av gammalt och nytt bidrar också till att jag älskar Tel Aviv. Här trängs loppmarknader, trendiga gallerier, bohemiska barer och vintagebutiker med varandra. Det säljs hummus ur hål-i-väggen-ställen, färskpressad juice i gathörnen och på trottoarerna ligger det persiska mattor i olika storlekar och färger. Missa inte Abu Hassan som har stadens, om inte världens, godaste hummus!

Det är bara på med partystussen och sedan kasta sig ut i vimlet

Nattlivet. Nattlivet är icke att förglömma. Här festar man natten lång, vissa klubbar är det ingen idé att gå till före klockan 03. Det finns dessutom något för alla smaker. Det är bara på med partystussen och sedan kasta sig ut i vimlet. Orkar man hålla igång hela natten kan man ju alltid gå direkt till stranden fram på morgonkvisten, vila lite och sedan på det igen bara, Israelian style 🙂

Jag kan inte säga det nog! Har du funderat på att åka till Israel, fundera inte längre, låt det bli ditt nästa resmål. Du kommer inte att bli besviken. Tel Aviv, Jerusalem, Haifa, Betlehem, Döda havet, Mitzpe Ramon och Eilat är alla platser väl värda att besöka.

Over and out

3 tankar om “Tel Aviv i mitt hjärta, dag som natt

    1. Elin Inläggets författare

      FREEDOMtravel, om ni gör det kan ni ju passa på att ta en tripp till Jordanien också! 🙂

  1. Cameron Cobb

    A bartender in Tel Aviv told me that with all the conflict, any given day could be their last. So they live life and party accordingly. It’s a different world over there.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.