Elin reser

Amman, kalla nätter och god mat

1495

Amman, Jordaniens huvudstad, är en plats som verkligen är värd att besöka! Vänliga människor, god mat och mycket att se i och runtomkring staden.

Jordanien har verkligen imponerat på mig. Det vackra ökenområdet Wadi Rum, Petra och sist men inte minst huvudstaden Amman.

Amman

Amman är lite av en bortglömd pärla enligt mig. Inte många åker hit utan nöjer sig med att besöka Petra. Men befinner du dig i Jordanien bör du vika några dagar åt Amman. Du kommer inte att bli besviken.

Det finns mycket att se. Bland annat citadellet som ligger på Ammans högsta kulle. Där har man en fin utsikt över hela staden. Se gärna till att gå dit på eftermiddagen för att se solen gå ner över hustaken.

Citadellet i Amman under åskväder.
Citadellet i Amman i solsken.
Citadellet i Amman vid skymning

Ett annat tips är att åka till Jerash, som ligger cirka 45 kilometer norr om Amman. En helt fantastisk arkeologisk plats, jag går runt där i timmar alldeles hänförd.

Jerash, ingången
Jerash, observera hur liten mannen ser ut.
Jerash, ruinstaden smälter ihop med den nya staden.
Jerash
Jerash, enorma pelare.
Jerash
Jerash

Annars ser du bäst staden till fots. På med ett par sköna skor och bara promenera runt. Stanna till för en falafel eller en kopp starkt gott arabiskt kaffe. Missa inte heller deras torkade dadlar som är ljuvligt goda.

”Det är inte många turister som kommer längre, de vågar inte”

Prata med folk. Du kommer märka att de är väldigt trevliga, hjälpsamma och varma människor. Flera gånger stannar folk mig och frågar var jag kommer ifrån, de välkomnar mig och tackar mig för att jag har kommit hit. ”Det är inte många turister som kommer längre, de vågar inte”, säger flera som jag pratar med.

Det är relativt dyrt i Amman men vill man kan man komma undan hyfsat billigt. Jag äter till exempel bara gatumat (som oftast är den godaste maten ändå) från små stånd som man hittar överallt i hela staden, och sen äter jag förstås på Hashem som jag skrev om i mitt förra inlägg

Jag bor för under 50 kronor natten på Mansour Hotel

Jag bor också för under 50 kronor natten på Mansour Hotel där jag har allt jag behöver förutom värme. Det är fruktansvärt kallt, på natten ångar det ur munnen och temperaturen är nere på minus tre. Jag sover under ett berg av filtar.

Alkohol är dyrt så jag dricker mest te och kaffe men jag hittar ett ställe som säljer ölen Petra som finns i fyra olika styrkor: 5%, 8%, 10% och hela 13%. Jag är ju tvungen att prova. Betyget? Helt okej faktiskt.

Over and out

4 tankar om “Amman, kalla nätter och god mat

  1. Elin Inläggets författare

   FREEDOMtravel, gör det! Jag hade inte planerat att resa till Jordanien men jag är mycket glad att jag hamnade där. Det finns så mycket att se och människorna är verkligen vänliga. Jag är säker på att du inte kommer att bli besviken!

 1. Ida

  Roligt att läsa om Jordanien. Fick precis veta min julklapp som blev en resa med min pojkvän till Jordanien nu över nyår. Har du några bra tips? Vi ska bo i Amman på landmark hotell:)

  1. Elin Inläggets författare

   Åh vad roligt Ida!
   Tips är mest det du kan läsa i mina inlägg om Amman. Ett tips är att verkligen prata med människor, jag upplevde dem som oerhört trevliga och hjälpsamma. Och se till att inte missa Jerash.
   Trevlig resa och njut av Amman!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.