Elin reser

Petra, ett av världens sju nya underverk

1028

Magiska Petra

Den arkeologiska platsen Petra är något du absolut inte får missa om du åker till Jordanien. 

Jag tar mig in till Petra, ett av världens sju nya underverk, genom Al-Siq. Det är en cirka en kilometer lång, smal slingrande passage, med över 80 meter höga klippformationer som tornar upp sig på båda sidor. Alldeles mållös går jag här och förundras över vad naturen har åstadkommit. Jag har inte väntat mig att det ska vara så mäktigt som det faktiskt är. Det överträffar alla mina förväntningar, och då är det här bara ingången.

Lägg märke till hur liten mannen som står där ser ut
Al-Siq, Petra
Al-Siq
En klippformation som ser ut som en elefant

Det är lågsäsong och knappt några turister alls. Kriget i Syrien har enligt många också påverkat turismen på ett negativt sätt. Låt inte det avskräcka dig från att åka hit. Jordanien är ett relativt säkert land att resa runt i. Undvik bara att åka till gränsområdet till Syrien och Irak. Utrikesdepartementet avråder resor dit, upp till ett avstånd av tio kilometer från gränsen. Jag måste tillägga att jag känner mig tryggare här en på många andra ställen. Människorna är över lag vänliga och otroligt hjälpsamma.

Plötsligt öppnar berget upp sig och jag får en första skymt av  Khazne al-Firaun, The Treasury (Skattkammaren). Wow!  Den fantastiska fasaden som är 40 meter hög och utkarvad ur det rosaskimrande berget är en vacker syn!

The Treasury, Petra
Vackra Al Khazneh, Petra

Jag är glad att jag har köpt en biljett för två dagar då området är enormt. Två dagar är ett minimum enligt mig. Dessutom kostar det bara 60 kronor extra. En dag kostar 600 kronor. Jag har tur, de har nyligen sänkt priset, tidigare kostade det det dubbla.

Petra är som sagt väldigt stort och det finns massor att se. De stora kungagravarna, Fasadgatan, Klostret Ad-Deir för att nämna några saker. På flera ställen kan man klättra upp i bergen och få sig en otrolig utsikt över hela Petra.

Teatern, som rymmer 5 000 åskådare
Fasadgatan, man ser mig som en liten prick
Höga offerplatsen

Jordanien har verkligen bjudit på fina upplevelser. Först Wadi Rum där jag firar min jul med ett gäng saudiaraber och nu Petra. Det blir intressant att se vad jag tycker om huvudstaden Amman som blir nästa stopp. 

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.