Elin reser

Wadi Rum i vackra Jordanien

1420

Jordanien och dess vackra öknen Wadi Rum, även kallad The Valley of the Moon, tar mig verkligen med storm. 

Med siktet inställt på Wadi Rum, säger jag hejdå till Israel. Det går väldigt smidigt vid gränsen och jag som har räknat med att betala 500 för ett visum får en glad överraskning när de bara stämplar mitt pass och säger: ”Welcome to Jordan”.

Välkommen till Jordanien

Gränsen till Jordanien

Det finns inga bussar från gränsen vidare till Wadi Rum så jag tar en taxi. Det är skymning när jag kommer fram och öknen badar i ett gyllene sken, det är jättevackert. Jag bor i ett tält i ett beduinläger mitt ute i öknen. 

Så fort solen går ner stiger temperaturen snabbt och det blir ruggigt kallt. Jag sätter mig inlindad i en filt med en kopp te framför brasan som tänds varje kväll. Efter ett tag ansluter ett gäng saudiaraber som har bilat hela vägen från Saudiarabien. De bjuder på dadlar och kaffe som smakar kardemumma. Vi sitter där ett bra tag och pratar om skillnader och likheter mellan våra två länder. Mycket intressant!

Sedan följer en middag med kyckling, ris, grönsaker, bröd, hummus och annat gott.

Att göra en dagstur i Wadi Rum kostar runt tusen kronor och jag blir därför väldigt glad när mina nyfunna vänner erbjuder mig att följa med på en tur i öknen följande dag. Jag tackar ja och drar mig sedan tillbaka till mitt iskalla tält. 

Tidigt nästa morgon lämnar vi lägret i tre jeepar. De är själv beduiner och har varit här flera gånger och känner därför till platsen. Det blir en hel dag ute i Wadi Rums öknen och vart jag än tittar är det nästan overkligt vackert. Ibland stannar vi för en kortare promenad eller för att klättra upp i något av bergen för en bättre utsikt.

Wadi Rum
Wadi Rum

Två gånger stannar vi och gör upp en eld. Vi sitter i en ring i sanden och dricker te och kaffe. Plötsligt börjar de alla sjunga, några dansar, jag får nästan nypa mig i armen för att försäkra mig om att jag inte drömmer. Det här är lätt den mest annorlunda jul jag har haft.

Här kokas det kaffe och te

Här kokas det kaffe och te

Öknen, Wadi Rum

Öknen, Wadi Rum

De frågar om jag vill köra och det vill jag ju så klart. Det är galet roligt att burna runt där, mitt ute i ingenstans. Under hela dagen ser vi inga andra människor förutom en ensam man och hans tre kameler.

På vägen tillbaka ser vi solen gå ner som ett stort rött klot borta vid horisonten. Kylan smyger sig på och det känns bra att sätta sig framför brasan igen. Kvällen avslutas med sång och dans och flera koppar rykande hett kardemummakaffe.

Fler bilder kommer!

Over and out

2 tankar om “Wadi Rum i vackra Jordanien

    1. Elin Inläggets författare

      FREEDOMtravel, ja jag kan verkligen rekommendera Jordanien! Se till att inte missa att besöka Petra om ni åker dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.