Elin reser

Jerevan, den rosa staden i Armenien

This post is also available in: enEnglish

1582

Jerevan, en stad att förälska sig i. Jerevan, Armeniens vackra huvudstad. Vem vill inte resa till Armenien? Bara namnet i sig själv låter spännande och lockande. Säg det några gånger högt för dig själv; Armenien, Armenien, Armenien. Det liksom rullar mjukt på tungan. Jag kan inte motstå frestelsen att åka dit och få mig ett smakprov på vad landet har att erbjuda.

Från Tbilisi tar jag nattåget till Jerevan, Armeniens huvudstad. Jag vet inte riktigt vad jag har förväntat mig, kanske något liknande Tbilisi, i alla fall något helt annat än vad jag möts av.

Det första som slår mig är hur modern staden känns

Det är rent och prydligt och trafiken är lugn och sansad jämfört med Tbilisis kaos. Staden ger mig en speciell känsla som är svår att förklara, det är något med dess atmosfär som ger mig en bubblande varm kärleksfull känsla i kroppen. Jag känner direkt att här kommer jag att trivas.

Dagarna fylls av stadsvandringar, restaurangbesök och en del shopping. Vako, som erbjuder gratis stadsvandringar, visar mig runt. Han berättar på ett mycket personligt och engagerande sätt om staden och dess intressanta historia. 

Idag bor det cirka en miljon människor i Jerevan, i runda slängar är det en tredjedel av landets befolkning då Armenien endast har cirka tre miljoner invånare. 

De flesta byggnader är byggda av en mycket vacker, ljust rosa, vulkanisk sten

Alexander Tamanian, Jerevans huvudarkitekt under tiden då Armenien fortfarande tillhörde Sovjetunionen, har betytt mycket för stadens utseende. Det är tack vare honom som Jerevan även kallas för den rosa staden. De flesta byggnader är byggda av en mycket vacker, ljust rosa, vulkanisk sten som är en av Armeniens huvudsakliga naturtillgångar. Alexanders vision var att bygga den perfekta staden, likvärdig med till exempel Paris.

I Jerevan hittar man idag otroligt fina parker, det berömda operahuset och massor av mysiga, pittoreska små kvarter att strosa runt i. Det är lätt att glömma bort hur fattigt landet faktiskt är. Tar man sig utanför själva stadskärnan märks det tydligare.

Khatchkar, armeniskt stenkors, Yerevan
Jag och en liten filur
Katoghike church, från 1200-talet, Yerevan
Frodig kvinna vid foten av Kaskaden

Timme efter timme promenerar vi runt innan vi avrundar på en av alla barer som finns men som inte alltid är helt lätta att hitta. De flesta ligger i källarlokaler och märks knappt från gatan. Väl inne döljer sig otroligt trevliga lokaler med väldigt intressant inredning, många har en cool retrostil som jag älskar.

Jerevan är verkligen en gömd liten oas

Jag kan inte slå ifrån mig tanken på att faktiskt köpa en lokal här och öppna min egen bar. Priserna är låga och jag skulle lätt kunna bo här några år. Jerevan är verkligen en gömd liten oas, full av saker att se och uppleva. Kan inte poängtera det nog. Åk hit om du inte redan varit här!

Jag träffar många trevliga, roliga människor, både armenier och annat löst folk från lite här och där. Jag bor på Cascade Hostel som ligger precis vid Kaskaden, en enorm trappa i centrala Jerevan. Den är inspirerad av Babylons trädgårdar från bibeln och har flera avsatser där du bland annat hittar vattenfall, fontäner, skulpturer och ett otroligt imponerande trädgårdsarbete.

En av kvällarna klättrar vi upp till toppen med några flaskor chili honungsvodka som vi slänger ner med äppeljuice. Utsikten över staden och berget Ararat tar nästan andan ur en, så fantastisk är den. Den brännande starka chilivodkan kanske gör sitt till, det ska jag låta vara osagt. Vi festar nätterna långa men kliver ändå upp tidigt. Jag vill inte slösa bort värdefulla timmar på sömn.

Den traditionella maten, som liknar den georgiska, är ljuvligt god

Den traditionella maten, som liknar den georgiska, är ljuvligt god. Att den är billig gör ju inte saken sämre. Åker du hit kan jag rekommendera dig att prova bland annat khorovatz som är grillat marinerat kött (armenisk kebab) och lavash, deras osyrade tunnbröd. Armeniska viner är också mycket bra. Glöm heller inte att prova Ararat, Armeniens kända brandy.

Dagarna räcker inte till. Jag vill se mer av landet men har ett flyg bokat till Kapstaden. Det gör inget, det ger mig bara en anledning till att komma tillbaka hit. Först på listan blir då ett besök till Sevan, landets största sjö. Jag vill också åka till klostret Khor Virap. Vem vet, kanske slår jag även till och köper mig baren som jag redan nu har inrett och namngett i mitt huvud.

Over and out

2 tankar om “Jerevan, den rosa staden i Armenien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.