Elin reser

Sydafrika till Rwanda

3571

Sydafrika, Namibia, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenya, Uganda och Rwanda

Afrika ligger mig så otroligt varmt om hjärtat. Varje gång jag reser tillbaka till denna vackra kontinent fylls jag av en pirrande förväntan, och hittills har jag aldrig blivit besviken. 

Den här gången börjar jag min drygt två månader långa tur i Sydafrika. Jag reser sedan vidare genom Namibia, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenya, Uganda, ända upp till Rwanda.

Landskapet skiftar ständigt. Jag färdas genom öken, savann och grönskande djungel. Varje dag slås jag av hur svindlande vackert det är. 

Några av mina höjdpunkter: 

Sydafrika

–Vinprovning på en av alla Sydafrikas vingårdar.

–Att bada i Orange river, på ena sidan floden ligger Sydafrika, på andra Namibia.

Namibia

–Fish River Canyon, som är världens näst största kanjon och Afrikas största. Att se solen gå ner över kanjonen, sipprandes på ett glas champagne, det är grejer det.

–Dune 45, den enorma sanddynen i Namibias öknen. Tidigt, tidigt, innan solen har gått upp, påbörjar jag klättringen. Den fem miljoner år gamla sanden är finkornig och för varje steg jag tar glider jag tillbaka ett halvt. Väl uppe njuter jag av soluppgången. Solens första, mjuka, varma strålar gör att sanden ser ut som guldskimrande sammet.

–Mitt livs första fallskärmshopp, i staden Swakopmund. Känslan är obeskrivlig. Något av det bästa jag har gjort i mitt liv!

–Etosha National Park, där jag kampar bredvid ett vattenhål. I skymningen marscherar trettioen elefanter in. Det är mäktigt att se dem i det mjuka kvällsljuset, så nära inpå. De minsta är så små att de snubblar över sin egen snabel.

–På flera ställen i Namibia sover jag under bar himmel. Nerkrupen i min sovsäck förundras jag över hur vacker stjärnhimlen är i det totala mörkret mitt ute i ingenstans.

–I Namibia lyckas jag även bränna sönder foten då jag yrvaken kliver rakt i gårdagens fortfarande brännheta brasa. Kanske inte direkt någon höjdpunkt men fortfarande en upplevelse som jag lär minnas resten av livet. Ett mycket smärtsamt minne.

Botswana

–Okavango Delta. Sakta glider jag fram i en urholkad mokorokanot. Det är alldeles tyst och stilla och vattnet är fyllt utav näckrosor. Vi slår upp ett läger och kastar oss sen i det svalkande, inbjudande vattnet. På strandbanken endast några meter ifrån oss står en elefant som dock verkar vara mer intresserad av att äta än av oss. Innan jag kryper in i mitt tält för natten lägger jag mig i en tom mokoro och tittar på stjärnorna, runt omkring mig flyger sprakande eldflugor. Det är magiskt!

–Sunset cruise på Chobe River. Vilda djur, vacker solnedgång och så lite bubbel på det. Behöver jag säga mer?

Zambia

–Bungee jump, wow, snacka om adrenalinkick!

–Bridge swing, minst lika mycket adrenalin som bungee jump.

–Forsränning i världsklass på Zambezi River. Jag har forsränt förut men det här är något helt annat. Det är en jäkla kraft i forsarna och båten flippar över fem gånger. Även här får jag en härlig dos av adrenalin. Det är grymt roligt och jag klarar mig undan med endast en bula över ögat. Det är mig du ser på bilden, krampaktigt hängandes i repet.

–Devil’s Pool. Vid kanten av Viktoriafallen finns en liten naturlig pool som man kan bada i om man törs. Självklart vågar jag. Jag hoppar i och strömmen för mig snabbt till kanten. Det enda som hörs är det forsande vattnet och mina egna andetag. Framför mig tornar en vacker regnbåge upp sig. Jag hänger ut över kanten och långt där nere, över hundra meter ner, ser jag botten. Behöver jag säga det? Adrenalin!

Malawi

–Lake Malawi ”the lake of stars”. Här grillar vi en hel gris och har en maskeradfest på stranden. 

Tanzania

–Zanzibar. Jag strosar runt i Stone Town och går vilse i dess smala slingrande gränder. Dricker drinkar på en terass och ser solen gå ner över hustaken.

–Paradisstranden vid den lilla byn Nungwi, norra Zanzibar.

–Serengeti National Park och Ngorongoro Crater. Det spelar liksom ingen roll hur många game drives jag har gjort, det är lika spännande varje gång. The big five hedrar mig med sin närvaro. Jag ser också två sjakaler jaga och döda en liten gasellbebis, spännande men ack så sorgligt. På natten när jag ligger i mitt tält hör jag lejon som ryter helt nära inpå. Jag smyger upp och frågar en av vakterna om vi kan ta en liten promenad och spana efter djur. ”Självklart” svarar han. Beväpnade med en varsin ficklampa smyger vi oss iväg. Efter ett tag ser vi några lysande röda ögon. Hyenor säger han. Vi skyndar tillbaka. Precis innan jag kryper in i tältet igen hör vi elefanter som trumpetar. ”Don’t worry, in the tent you’re safe”.

 

Kenya

–Allt, precis allt. Jag älskar Kenya! Efter att ha vuxit upp här är det svårt att vara objektiv. Kenya kommer alltid ha ett försprång jämte alla andra länder. Kolla gärna in mina tidigare inlägg om Kenya. Nairobi & MombasaKisumuNaivasha, Kendu Bay & Masai Mara

Uganda

–Schimpanser i det vilda. Efter en relativt kort vandring står jag öga mot öga med en stor grupp schimpanser. Häftigt.

–Gorillor i det vilda. Det här är nog en av mina bästa upplevelser någonsin. Svettig och smutsig sitter jag en och en halv meter ifrån en stor gorilla mitt ute i djungeln. Tiden står still. Plötsligt gör han ett utfall. Några centimeter ifrån mig stannar han. Jag håller andan. Sakta backar han tillbaka och vi bara sitter där cirka tjugo minuter och tittar på varandra. Magiskt!

–Booze cruise på Nilen. Två timmar med gratis alkohol tillsammans med grymma människor. Det är otroligt hur mycket man kan hinka i sig under två timmar när det är en öppen bar.

Rwanda

–Kigali Genocide Memorial. Inte en höjdpunkt på det roliga sättet, men lärorikt och viktigt. Folkmorden i Rwanda hände för bara tjugo år sedan. Att vi människor kan vara så onda. Att vi aldrig lär oss av historien. Fruktansvärt.

Summan av kardemumman, det har varit två helt fantastiska månader. Jag har sett och upplevt mer än vad många gör under hela sin livstid.

Jag har skumpat fram på dammiga vägar, ibland tolv timmar i sträck. Ibland har det gått en hela vecka utan att jag har haft tillgång till någon dusch. Jag har skrattat och gråtit. Jag har träffat underbara människor som jag aldrig kommer glömma. Det har varit en fantastisk resa helt enkelt.

Africa, I’ll be back! For sure.

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.