Elin reser

Jerusalem, Döda havet och en fantastisk krater

1754

Israel. Äntligen. I så många år har jag velat åka hit. Jag har längtat efter att få strosa runt i Jerusalems gamla kvarter, spana in Klagomuren, bada i Döda havet och att äta falafel och hummus i mängder. 

När jag landar i Tel Aviv tar jag mig direkt vidare till Jerusalem som för mig är den stad i Israel som känns mest lockande, spännande och intressant. Jerusalem, den heliga stad där tre världsreligioner möts; judendom, kristendom och islam. Jag vill veta mer om den komplicerade historien kring konflikterna som fortfarande pågår här.

Staden känns som en spökstad

Det är deras sabbat min första dag i Jerusalem. Staden känns som en spökstad, allt är igenbommat och gatorna öde.

Jag bor på ett hostel som jag verkligen vill rekommendera, Abraham Hostel. Det är jättestort för att vara ett hostel men lyckas ändå med att få till den där familjära hemtrevliga känslan som jag tycker att ett bra hostel bör ha. Det är dessutom rent och fräscht,  det finns en trevlig bar, hjälpsam personal och en mycket bra frukostbuffé.

Tar jag en tjugo minuters promenad från hostelet, hamnar jag i gamla stan i östra Jerusalem (Palestina) som hör till den av Israel ockuperade Västbanken.

Överallt ser jag tungt beväpnade poliser och militärer

Där hoppar jag på en gratis stadsvandring som tar mig genom slingrande små gränder, livliga marknader och rofyllda kyrkor och moskéer. Det känns som om jag vandrar i en labyrint av historiska och religiösa byggnader. Den av en mur omringade gamla stan utgör en cirka en kvadratmeter stor yta. Den är indelad i fyra sektioner/kvarter: ett kristet,  ett judiskt, ett muslimskt och ett armeniskt.

Jag märker inte av några oroligheter men anar att det ligger och pyr under ytan. Överallt ser jag tungt beväpnade poliser och militärer. Även min guide har en pistol hängandes vid höften. Han säger att han inte skulle tveka en sekund att använda den om något skulle hända, men tillägger snabbt: ”Don’t worry it is very safe for tourists here.”

Det känns som om jag inkräktar och jag skyndar baklänges därifrån

Klagomuren är precis som jag har föreställt mig den. Det är fullt av människor i olika åldrar som står där och ber, de flesta är djupt försjunkna i sin bön. När jag går fram för att känna på muren hamnar jag bredvid en ung kvinna som verkar ha hamnat i någon slags trans. Det känns som om jag inkräktar och jag skyndar baklänges därifrån (det är så alla andra gör så jag antar att det är så man ska göra).

Gamla stan, Jerusalem (Palestina)
Klagomuren
Söta barn i en av alla gränder

Aldrig tidigare har jag ätit så god Falafel

Efter att hjärnan har proppats full av historia och religion behöver magen sitt också. Dags för falafel och hummus. Allt jag har att säga är, wow! Aldrig tidigare har jag ätit så god falafel. Bäst är att äta maten ståendes vid något av alla små gatukök. Beställ falafel i pitabröd. Du får rykande färskt bröd fyllt med grönsaker, falafel, hummus och andra goda såser.

Falafel i Jerusalem – nio poäng

En av dagarna tar jag mig en promenad till den övergivna palestinska spökstaden Lifta. Det är rofyllt att strosa runt där bland alla fallfärdiga byggnader och ruiner. Se till att göra ett besök där om du befinner dig i Jerusalem.

På väg till Lifta
En av ruinerna i Lifta
Lifta

På botten hittar jag mjuk, kletig lera som jag smörjer in hela mig med

Så är det då dags för Döda havet. Trots att jag har sett bilder, trots att jag vet att alla flyter finns det en liten del av mig som tvivlar, det kanske inte funkar på mig, så lite förvånad blir jag när jag märker att jag faktiskt flyter som en kork.

På botten hittar jag mjuk, kletig lera som jag smörjer in hela mig med. Sedan ligger jag där och guppar, alldeles lerig med en öl i ena handen. Gött!

Döda havet
Döda havet

Jag tar en buss vidare till Mitzpe Ramon, bussen är fylld till bredden av beväpnade militärer som hoppar av och på vid olika militärförläggningar längs vägen. Det känns lite skumt att sitta där som enda turist bland alla dessa vapen, men cool som jag är spelar jag helt oberörd 🙂

Till Mitzpe Ramon åker man för att vandra och för att se den enorma kratern

I Mitzpe Ramon bor jag på The Green Backpackers, ett annat hostel som jag verkligen kan rekommendera. Stället har en skön eklektisk stil. 

Till Mitzpe Ramon åker man för att vandra och för att se den enorma kratern, Ramon Crater. När jag står uppe på utsiktsplatsen, Camel Hill, pågår någon sorts militär övning och stridsplan flyger i en strid ström över mitt huvud. De släpper ner någon slags rökbomber vilket tillsammans med de dundrande motorerna ger en häftig om än lite skrämmande effekt till den magnifika utsikten.

Ramon Crater

Jag hittar även en märklig park full av olika installationer och statyer av olika slag.

Nästa stopp blir staden Eilat, som gränsar både till Egypten och Jordanien. På självaste julafton tar jag mig härifrån vidare över gränsen till Jordanien.

Jag har dock inte kunnat vänja mig vid att se alla dessa militärer överallt

Sammanfattningsvis har min tid i Israel varit både spännande och intressant. Jag har sett många fina ställen och mött massor av trevliga människor. Jag har dock inte kunnat vänja mig vid att se alla dessa beväpnade militärer överallt. De flesta är dessutom så otroligt unga. Ibland ser man dem i grupp, skrattandes och skojandes som vilka tonåringar som helst. Sedan tittar man lite närmare och ser då vapnen som dinglar runt halsen på dem. Smått obehagligt om du frågar mig.

Nu väntar som sagt Jordanien där jag ser fram emot att hänga med beduiner i öknen, utforska Petra och ta mig an huvudstaden Amman

Over and out

2 tankar om “Jerusalem, Döda havet och en fantastisk krater

 1. Cameron Cobb

  Wonderful photos Elin! I particularly love the shot of the Wall with the barbed wire in the foreground. It does a great job of showing the juxtaposition of the city’s beauty and it’s heightened level of security. The children playing in the Muslim Quarter is also very nice. Maybe theirs will be a generation with a fresher mindset to resolve the issues that plague this beautiful country… Well done. 🙂

  1. Elin Inläggets författare

   Thanks Cameron! 🙂
   Yeah, let’s hope the next generation will change things to the better.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.