Elin reser

Cancun, Mexiko – ny världsdel och nya äventyr

869

Cancun i Mexiko får bli mitt nästa stopp. Jag ser fram emot vita stränder, häftiga nattklubbar och guacamole. Jag tänker äta guacamole tills det sprutar ur öronen på mig!

Det är med en bitterljuv känsla som jag lämnar Tel Aviv för att flyga vidare till Cancun. Jag har haft så otroligt roligt här de senaste veckorna och det är inte lätt att ta farväl av alla mina nyfunna vänner. Samtidigt är jag full av förväntan inför Mexiko och jag älskar känslan av att packa väskan och ge mig av mot nya okända äventyr. Förutom väskan tar jag även med mig en stor portion av israelernas ’jag lever varje dag som om den vore min sista’.

Jag har inte sovit på närmare fyrtio timmar

När jag landar i Cancun söndag den 21/2 har klockan hunnit bli elva på kvällen och jag har inte sovit på närmare fyrtio timmar. Jag bestämmer mig för att snabbt hitta ett hostel och hoppa direkt i säng. Jag hamnar på Hostel Ka’beh som känns helt rätt från första stund. Det där med att hoppa i säng får vänta ett tag. Det verkar ju mycket trevligare att sitta och snacka ett tag över en öl. Mycket skratt, prat och två öl senare kan jag inte längre hålla ögonen öppna. 

Nästa dag blir jag förvånad men glad när jag vaknar redan klockan halvnio, jag trodde nog att jag skulle sova mycket längre. Perfekt, här sovs minsann ingen värdefull tid bort.

Den glädjebubblan sticks det dock snabbt hål på när någon utbrister:
”Hey, finally you’re up, are you ok?”
”Eeeh, what do you mean? It’s not even nine o’clock”
”You know it’s Tuesday, right? You have slept for thirty hours!!!”
”Say whaaat?”

Ja, ja, vad är väl en bal på slottet?

Veckan som följer tar jag ganska snabbt igen den förlorade dagen, för i Cancun blir det fortsättningsvis inte mycket sömn.

Dagarna fylls av strandhäng

Dagarna fylls av strandhäng på Playa Delfines som enligt mig är Cancuns finaste strand. Hit kommer man enkelt med en buss från centrala Cancun (där jag bor) för endast en tia.

En dag gör jag och några från hostelet en dagstur ut till ön Isla Mujeres. Det är jättefint där trots att vi råkar ut för värsta regnstormen. Jag gillar i och för sig att bada när regnet piskar ner i vattnet runt omkring mig.

När vi ska ta färjan tillbaka visar det sig vara en fyra till fem timmar lång kö!

Färjorna körs halvfulla eftersom de har stängt av det översta däcket som är helt öppet för vind och regn. Vi är redan totalt dyngsura, så är även allt vi har med oss. Vi frågar därför om vi inte kan få sitta på övre däck och gå före kön. Det får vi.

Folk är inte glada och vissa buar till och med där de står i sina dyra märkeskläder och perfekt fixade frisyrer. Skyll er själva tänker jag när jag glider förbi den långa, långa kön. Vill ni inte bli blöta får ni snällt stå där och vänta. Prioriteringar mina vänner, prioriteringar. 

Jag har aldrig varit i Vegas men kan tänka mig att det påminner om det här

På nätterna festar vi på Cancuns galet stora nattklubbar som ligger längs med Cancuns party strip. Jag har aldrig varit i Vegas men jag kan tänka mig att det påminner om det här.

Befinner du dig i Cancun och har en enda natt då du vill festa ordentligt är det självklara valet Coco Bongo. Jag har aldrig sett något liknande i klubbväg. Det är stora påkostade shower med akrobater och dansare. Rätt som det är drunknar jag i ballonger då det från taket börjar regna både ballonger, konfetti och såpbubblor. Allt detta pågår runt omkring mig samtidigt som jag står där med händerna fulla av drinkar och shots från den öppna baren. Stämningen är på topp och vi dansar i skenet av alla laserstrålar ända fram tills solen går upp.

Guacamole, enchiladas, burritos, tacos, nachos, quesadillas…

Äter jag då någon guacamole? Svar ja! Och jag blir inte besviken.

Jag äter även enchiladas, burritos, tacos, nachos, quesadillas, med mera. Jag älskar mexikansk mat. Det bästa är att om man här ber om extra starkt, får man verkligen extra starkt. Det är inte som i många andra länder där man får någon slags mesig turistvariant trots att man förklarar att man faktiskt vill att det ska vara brännande hett.

Åker du till Mexiko måste du se till att prova en Ojo rojo (red eye) som är en variant av Michelada, en drink gjord på öl, tomatjuice, limejuice, mexican hot sauce, teriyaki, och olika kryddor. Testa Ojo rojo åtminstone en gång, inte för en angenäm smakupplevelse, utan bara för att liksom, det hör till om du är i Mexiko.

Den sägs bota baksmälla. Men då gäller det ju först att få ner skiten, vilket jag hade stora problem med. Den är inte god!!

”Du måste prova fler gånger”, får jag höra.

Jag kämpar tappert dag efter dag men utan större framgång. Nej, tacka vet jag en Margarita och en stor portion guacamole, det är mer min kopp te.

Ojo rojo – ett poäng (hur jag betygsätter).

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.