Elin reser

Trinidad i Kuba – kullerstensgator & hus i regnbågens färger

1596

Kullerstensgator, häst och vagn och hus i regnbågens alla färger. Jo då, även Trinidad charmar mig. 

På trottoarerna i Trinidad sitter män och spelar domino, någon mekar med sin bil medan någon annan bättrar på färgen på sitt pastellhus. Då och då hörs klapprandet av hovar eller smattrandet från en traktor. Lukten av avgaser från dieselmotorer blandas med den av söt frukt och cigarrök. Salsatonerna är ständigt närvarande.

När hettan gör sig påmind är det skönt att slå sig ner med en kall mojito i skuggan av ett limeträd på någon liten familjeägd taverna, en så kallad paladar. Sådana har alltid funnits på Kuba, men först på nittiotalet blev de lagliga om än fortfarande väldigt kontrollerade.

Allt är tranquilo och det är lättare än någonsin att bara vara i nuet i denna lilla stad där tiden tycks ha stått still. 

Jag önskar att jag kunde spanska så att jag kunde prata ordentligt med folk. På något sätt lyckas jag ändå kommunicera med människor. Någon slags blandning av spanska, engelska och kroppsspråk. Kubanerna är väldigt hjälpsamma och tillmötesgående, och de vill gärna prata vilket underlättar det hela.

Trinidad är en turisttät stad och området runt Plaza Mayor är väldigt fint men det är också där de flesta befinner sig. Vill du inte trängas med alla andra turister rekommenderar jag att du tar dig några kvarter längre bort för en mer genuin känsla av Kuba. Ju längre du går desto bättre. Priserna gå också ner betydligt.

En restaurang jag kan rekommendera är Restaurant Las Tres Cruses

En restaurang jag kan rekommendera är Restaurant Las Tres Cruses som ligger i hörnet Isidro Armenteros och Martinez Villena. Det är inte speciellt långt från Plaza Mayor men de flesta verkar ändå inte hitta hit. Det är ett litet ställe med god mat och allt på menyn kostar endast 5 cuc (cirka 40 kronor). 

Att maten i Kuba är smaklös och tråkig är nu något jag kan dementera, det gäller bara att hitta de rätta ställena. Undvik turistfällorna och ät på små paladares, där hittar du den godaste och billigaste maten.

Efter en underbart god måltid, på just Las Tres Cruses, bjuds jag på kaffe och hemgjord flan innan jag planlöst strosar vidare i ett färggrant Trinidad.

När det börjar skymma hör jag någon som ropar: 
”Kom, kom ska jag visa dig utsikten från takterassen”
Ett antal trappsteg senare möts jag av en vy över ett Trinidad som med sina sneda och vinda takplattor badar i det mjuka skymningsljuset.

Det blir en kväll fylld av salsa och rom

Jag går hem för en välbehövlig dusch och ett ombyte för att sedan möta upp några nyfunna vänner. En kuban, en colombian och en italienska.

Det blir en kväll fylld av salsa och rom. Osman, som kubanen heter, vägrar låta oss betala något utan bjuder på allt. Det är den bild jag har fått av kubanerna, att de är mycket generösa, eller så har jag bara tur och träffar rätt personer.

Här gör det inget om du dansar bra eller dåligt, bara du har roligt, och roligt har jag! Osman som dessutom är salsalärare visar hur det ska gå till och jag lär mig massor under kvällen.

Cirka tolv kilometer utanför Trinidad ligger Playa Ancon, södra Kubas finaste strand. Annars hittar du de finaste stränderna på norra sidan. Här slipper jag dock alla stora resorts och all inclusive ställen som inte riktigt är det jag är ute efter just nu. Här är stranden naturlig och det finns bara ett hotell vad jag kan se.

Du kan hyra cykel och cykla dit eller ta en buss som går flera gånger om dagen, fyra cuc tur och retur. Eller gör som jag, hitta några att dela en taxi med. Mycket snabbare och samma pris eller billigare än bussen. Det är också ett sätt att träffa nya vänner.

Trinidad, Kuba

Jag träffar en tjej som har varit gift med en kuban och därför bott till och från i Kuba i flera år. Hon tar, efter en hel dag på stranden, med mig till en familj hon känner. De bor långt ifrån centrum och allt vad turister heter. Kvinnan i familjen är danslärare och vi får oss en lektion i reggaeton. Snacka om att den kvinnan kan skaka på rumpan, höfterna, ja hela kroppen. Hon har kontroll över varenda liten muskel.

I Trinidad kryllar det av Casa Particulares så en bra idé kan vara att ta sig en titt på några stycken innan du bestämmer dig, förhandla även om priset. De flesta ställen har ett pris på 25 till 30 cuc, plus fem extra för frukost. Jag får lätt ner priset till 20 cuc inklusive frukost.

Ett tips om du åker till Kuba är att i stället för att ta en buss mellan städerna ta en taxi colectivo

Ett tips om du åker till Kuba är att i stället för att ta en buss mellan städerna ta en taxi colectivo. Då kommer du oftast undan billigare (betala absolut inte mer än vad bussen kostar), det går snabbare och du blir körd från dörr till dörr. Ditt Casa kan fixa fram en åt dig men då kan priset gå upp lite. Vill du få ner priset tar du din packning och går och letar upp en på egen hand. Du behöver inte leta särskilt länge, de hittar dig.

Avslutningsvis tänker jag bjuda på receptet till Cuba libre, cuban style:
Fyll ett glas lite sådär mellan halvfullt och fullt med rom.

Ha i en skvätt (nu snackar vi droppar) cola, eller pop som de säger här. 
Ha i en skvätt lime.
Har du tur finns det nu även plats för lite is.
Salut!

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.