Elin reser

Tikal – mayatempel och dinosaurier

883

Tikal. Klockan är fyra på morgonen. Djungeln ligger tät och mörk omkring oss. Plötsligt hörs ett vrål som får mig att hoppa högt. Tiden stannar, blodet fryser till is och för ett ögonblick är jag bombsäker på att jag på något oförklarligt sätt förflyttats till en scen ur Jurassic Park.

Tänka sig, här har man gått och trott att dinosaurierna är utdöda, och så har de hela tiden funnits här i Tikal i Guatemalas djungel. Vrålet hörs igen, ännu högre denna gång, ja det är ju helt klart en Tyrannosaurus Rex, helt klart!

”Lugn lugn, det är bara vrålaporna som vaknar till liv” säger en road guide samtidigt som han försöker hålla sig för skratt.

Jag befinner mig i Tikal i Guatemala. Att jag är uppe så okristligt tidigt beror på att jag vill se solen gå upp över djungeln, sittandes högst upp på ett av Tikals alla Mayatempel.

Jag har blivit informerad om att chansen att faktiskt få se soluppgången är ganska liten på grund av att vi befinner oss i djungeln. Den höga luftfuktigheten gör att det ofta är dimmigt så här tidigt på morgonen.

Soluppgång eller inte, det här är magiskt tänker jag, där jag yrvaken och med skräckblandad förtjusning snubblar fram i mörkret medan vrålapor och annat vaknar till liv i den snåriga djungeln.

Och mer magiskt blir det.

Efter att ha klättrat ett antal (läs många, många, många…) trappsteg och svettig och flåsandes slagit mig ner på toppen av Tikals högsta ruin visar det sig att turen är med mig. Dimman som ligger som en slöja över djungeln lättar och jag får uppleva en storslagen soluppgång.

Soluppgång över Tikal, dimman som sakta lättar över djungeln ser nästan ut som havet
Tikal, Guatemala
Tikal
Tempel II, Tikal, Guatemala

Tikal, som är den största av Maya-civilisationens antika ruinstäder, är imponerande. Jag älskar att den ligger inbäddad i djungeln, det bidrar till ännu mer känsla av mystik.

Åker du till Guatemala bör du inte missa Tikal. Ett tips är att bo i Flores, staden som är en liten ö och som ligger cirka 75 minuters bilfärd från Tikal.

Jag rekommenderar också att du tar soluppgångsturen. Den är lite dyrare och du får gå upp mitt i natten, men det är det värt. Du får höra djungeln vakna till liv och du hinner också se en stor del av Tikal innan det hinner bli alldeles för varmt för att gå omkring där. Sedan har du ju också en chans att faktiskt få se soluppgången.

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.