Elin reser

Tillbaka i underbara Havanna

1663

Jag är tillbaka i Havanna, och som jag älskar den staden! Djupt och innerligt, det var kärlek vid första ögonkastet. Och människorna, öppna varma och med en stolthet som ingen kan ta ifrån dem.

De flesta som jag pratar med har aldrig någonsin lämnat Kuba och de lyssnar fascinerat på mina berättelser från världens alla hörn, och jag lyssnar lika fascinerat på dem när de berättar om Kubas historia och om hur det är att leva här.

Det är lätt att få kontakt med kubanerna och många fler än jag väntat mig pratar hyfsad engelska

Det är tydligt hur mycket Havanna skiljer sig från andra huvudstäder i Karibien. Kuba sägs vara det säkraste landet av alla i Karibien och det stämmer nog.

Alla av det manliga könet är flirtiga, mer än kanske någon annanstans jag har varit. I vanliga fall är det inget som jag uppskattar utan det får mig snarare att känna mig lite besvärad. Här är det dock annorlunda, de gör det med charm och en stor portion humor.

Det är inte många länder jag har varit i där jag känner att männen respekterar mig som de gör här

Det är inte många länder jag har varit i där jag känner att männen respekterar mig som de gör här. Vissa kanske uppfattar deras visslingar och tillrop som motsatsen till respekt, men jag inser snabbt att det görs på ett lekfullt och lättsamt sätt, det är bara att le och suga åt sig komplimangerna (som alla av det kvinnliga könet får oavsett utseende).

De vet var gränsen går och de flesta är riktiga gentlemen. Flera gånger då jag har suttit på någon restaurang/bar har det hänt att någon har kommit fram och bjudit på en öl, småpratat lite, önskat mig en trevlig vistelse i Kuba och sedan lämnat mig ifred.

Bilarna, jag kan inte få nog av dem

För att återgå till staden. Jag kan lätt gå runt på Havannas gator i timtal utan att tröttna. Det är närapå att jag får en lätt nackspärr av att hela tiden titta uppåt på den fantastiska arkitekturen. Och bilarna, jag kan inte få nog av dem. Som mumsiga färggranna karameller (om än lite luktiga) glider de runt på gatorna. Det är som att ha flyttats minst sjuttio år bakåt i tiden.

En av alla gator i gamla Havanna
Vackra färger, gamla Havanna
Hm, vet inte om jag skulle lita på dessa balkonger, gamla Havanna
Typisk syn i Havanna
Tvätt på tork, gamla Havanna
Gamla Havanna
Karamellbilarna, Havanna
Jag älskar de här gatorna, gamla Havanna
Utsikten från mitt Casa particular

Att komma som turist till Kuba är fantastiskt, att leva här kan däremot inte alltid vara så lätt. Det är skrämmande hur lite de flesta tjänar. Jag bränner lätt på en dag vad de tjänar på en hel månad.

Det tar mig en hel dag att få tag på en tandborste

Sedan är det inte heller lätt att få tag på saker du behöver. Det är inte bara att skriva en inköpslista och knata in i första bästa affär och förvänta dig att de ska ha allt där. Hyllorna gapar ofta tomma. Det tar mig en hel dag att få tag på en tandborste.

Maten här ska enligt vad jag har hört inte vara mycket att hänga i julgranen. Tydligen ska den vara helt smaklös. Det är för tillfället inget jag varken kan bekräfta eller dementera då jag inte har hunnit prova typisk kubansk mat än. 

Jag, som i Jamaica fick smak för hummer, hittar till min glädje det på flera ställen till ett mycket fördelaktigt pris. Som exempel stannar jag till på en mysig uteservering i gamla Havanna där jag beställer hummer, en öl, en mojito, kaffe och flan (crème caramel). Både hummern och efterrätten smakar ljuvligt. Notan går på 80 kronor. Jag återkommer när/om jag vidgar mina vyer lite på matfronten.

I ljuvliga porslinskoppar med snirkliga blommor serveras gott starkt kaffe

Jag bor återigen hos Raquel – kvinnan som hjälpte mig när jag fick denguefeber och inte hade några pengar – i hennes hus med imponerande takhöjd. De kvällar då jag inte är ute och svirar sitter vi i en varsin gungstol på hennes balkong och pratar om livet. Hon är en mycket sympatisk kvinna och trots hennes bristfälliga engelska och min obefintliga spanska flyter samtalet på förvånansvärt bra.

Frukosten, som ingår, dukas upp i det rosa matrummet med vacker stuckatur. I ljuvliga porslinskoppar med snirkliga blommor serveras gott starkt kaffe. Jag får hembakat bröd, hemgjord marmelad, fruktsallad och nypressad guavajuice. Till det tillkommer ägg, i mitt fall stekta, med ost och skinka. En riktigt bra start på dagen måste jag säga.

Raquel tvättar även alla mina kläder. När jag frågar hur mycket jag ska betala skakar hon bara på huvudet och svarar att hon ändå skulle tvätta.

Mer Havanna

Jag har hört mycket bra om Trinidad som ligger i södra Kuba och bestämmer mig för att åka dit. Bussen kostar tjugofem cuc men Raquel säger att hon kan ordna fram en privat chaufför, i en av alla karamellbilarna, som kör mig från dörr till dörr för samma pris. Taget!

Nu återstår bara att se om Trinidad kan mäta sig med Havanna. Det har jag svårt att tro.

Over and out

3 tankar om “Tillbaka i underbara Havanna

    1. Elin Inläggets författare

      Vad roligt att du gillar den! Kommer hålla koll på dig också. Lycka till med nya bloggen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.