Elin reser

Kingston – ackee and saltfish och en hel del reggae

745

Jag har redan innan jag landar i Kingston målat upp en bild av hur Jamaica kommer att vara. Det visar sig att min bild stämmer rätt bra. Överallt spelas det reggae, doften av marijuana är ständigt närvarande och alla tycks kunna dansa.

Kingston är inte direkt någon vacker stad och har inte särskilt mycket att erbjuda dagtid. Bob Marley museet är väl den populäraste sevärdheten, men enligt mig inte alls värt pengarna. Jag och en skock andra turister lotsas runt i huset där han bodde av en högst irriterande guide som bara får mig att önska att det hela snart ska vara över.

En av kvällarna tar jag mig till Usain Bolts ställe, Tracks & Records

Nattlivet dock, då kan vi börja snacka. Jag som älskar dancehall och ragga har ställen att välja och vraka emellan. Allt ifrån små barer till stora klubbar.

En av kvällarna tar jag mig till Usain Bolts ställe, Tracks & Records, the man himself är där. Han kommer fram och hälsar men jag känner förstås inte igen honom. Först senare trillar poletten ner.

Efter tolv någon gång går jag vidare till klubben Fiction som ligger precis intill, även Usain kommer dit lite senare och toastar.

Jag blir förvånad över hur stelt det är på klubben. Folk står liksom uppradade längst med väggarna, tänk dig typ mellanstadiedisco, ingen dansar. Som tur är stannar jag ändå kvar och någon timme senare, utan förvarning, bara över en låt, händer det grejer. Varenda en börjar dansa, och jäklar vad de kan dansa, stället är som ett gungande hav.

Jag missar min buss till Negril nästa morgon

Jag har så roligt och stannar så sent/tidigt att jag missar min buss till Negril nästa morgon. Det är det värt.

Jag har hört mycket negativt om Kingston, att det är farligt och att man inte kan röra sig där som turist. Att det är lika bra att hoppa över Kingston helt och hållet.

Jag håller inte med.

Självklart ska man vara försiktig då kriminaliteten är hög. Inte promenera runt ensam efter mörkrets inbrott utan alltid ta taxi. Inte bära runt på en massa värdesaker dagtid. Vissa områden bör även helt undvikas, men sådant kan man kolla upp och det är heller inte unikt för Kingston.

Tänk dock på att alltid, alltid göra upp om priser i förväg

Gillar du musik och nattliv bör du absolut åka till Kingston där du enligt mig får uppleva det riktiga Jamaica jämfört med ställen som Negril och Montego Bay där de flesta turister befinner sig. Du slipper också bli påhoppad av en massa försäljare och annat, folk lämnar dig ifred.

Tänk dock på att alltid, alltid göra upp om priser i förväg och gör lite research på vad saker och ting kostar, annars kan det lätt bli hur dyrt som helst.

Har du ett hum om vad det bör kosta och säger vänligt men bestämt att det är allt du tänker betala tjafsas det oftast inte om priset. Om du däremot frågar vad det kostar drar de garanterat till med ett hutlöst överpris. Därefter blir det svårare att pruta då du redan genom att fråga har visat att du inte har koll.

Lita på din magkänsla så ska allt nog gå bra

Säg heller aldrig ja till något som påstås vara gratis, vad det än må vara, det är aldrig gratis.

Kort och gott använd ditt sunda förnuft, precis som var som helst i världen, och lita på din magkänsla så ska allt nog gå bra.

Mina första dagar i Kingston är hela staden full av fjärilar. Jag har aldrig sett så många fjärilar på ett och samma ställe. Luften är alldeles tjock av dem. Det är vackert och smått surrealistiskt. Det är som om den annars rätt så fula staden har fått ett tillfälligt ansiktslyft.

Maten då? Hur är den?

Jamaicanerna äter väl inte direkt nyttigt och de älskar sin fried chicken. Snabbmat i allmänhet och allt som är friterat i synnerhet går hem här.

Till frukost äter de gärna ackee and saltfish. Ackee som är Jamaicas nationalfrukt påminner, när den är tillagad, om äggröra. Saltfish är torkad salt fisk. Självklart måste jag prova. Det smakar helt ok men jag vet inte om det är något jag skulle rekommendera just som frukost.

Ackee and saltfish – sex poäng

Vill du ha något snabbt och billigt har du alltid patties, typ små piroger fyllda med en röra av tillexempelvis kött, kyckling, grönsaker, ost, räkor, ackee eller annat. Det är bara att välja efter smak och tycke. Ska jag vara helt ärlig måste jag dock säga att fyllningarna smakar rätt lika oavsett vad man väljer. Men jag gillar dem.

Patties – sju poäng

Jerk chicken är en annan typisk jamaicansk maträtt. Det är vanlig grillad kyckling, det som gör det hela är såsen med sin speciella kryddblandning. Jag är barnsligt förtjust i den.

Jerk chicken – åtta poäng

Avslutningsvis kan jag säga att Kingston som stad inte kvalar in på min topp-tio-lista, inte heller min topp-tjugo. Nattlivet däremot ligger någonstans i toppen.

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.