Elin reser

The Liebster Award

1711

The Liebster Award

Vilken är den längsta resa som jag har gjort, vad är det mest extrema jag har utsatt mig för och vad reser jag med för ryggsäck?

Tack Moa för nomineringen till The Liebster Award!

The Liebster Award är ett sätt att lyfta fram bloggar. Jag blev som sagt nominerad av Moa från Lycklig och levande, en intressant reseblogg som jag tycker du ska spana in. Moa verkar älska att resa precis lika mycket som jag gör, och när hon inte är på resa planerar hon nästa 🙂

Moa gav mig elva frågor att svara på. Jag nominerar sedan i min tur några bloggar som jag gillar och ställer elva nya frågor till dem.

Här kommer mina svar:

Vilka tre ögonblick under resa vill du uppleva igen och varför?
Oj vad svårt att begränsa sig till tre.

1. När jag efter fyra dagars hike, tidigt på morgonen sitter uppe på ett berg och ser Machu Picchu sakta träda fram ur dimman, magiskt!

2. Karnevalen i Rio de Janeiro. Det går knappt att beskriva utan bara måste upplevas på plats.

3. Transsibiriska järnvägen. Den vill jag åka igen. Jag vill återuppleva känslan av att befinna mig dagar i sträck på ett tåg som långsamt tuffar fram genom ett isigt och snötäckt landskap.

Jag har tidigare skrivit två listor med wow-ögonblick

Vilken är den längsta resa du har gjort och hur såg resrutten ut?
Jag har gjort flera långa resor men den längsta varade i nästan 14 månader. Jag reste utan någon planerad resrutt, det enda jag med säkerhet visste var att jag ville se så mycket som möjligt av Östeuropa och att jag skulle en sväng till Afrika, min absoluta favoritvärldsdel. 

Första stoppet blev Litauen eftersom jag hittade ett billigt flyg dit. Sedan, lite beroende på vilka länder som låg i närheten och verkade intressanta, men också utifrån tips från olika människor som korsade min väg, bestämde  jag resrutten land för land. Vissa av länderna har jag varit i tidigare och vissa var nya för mig. 

Så här blev rutten land för land: Litauen, Lettland, tillbaka till Litauen, Polen, Österrike, Slovakien, Slovenien, Bosnien, Ungern, tillbaka till Slovakien, tillbaka till Polen, Ukraina, Georgien, Armenien, Sydafrika, Namibia, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda, Israel, Jordanien, Mexiko, Dominikanska Republiken, Kuba, Jamaica, tillbaka till Kuba igen, Guatemala och till sist Belize

I snitt blev det alltså två länder i månaden

Havanna Kuba

Vad är det mest extrema (enligt dig) du utsatt dig för på resa?
Det kanske kan vara när jag gick vilse i bergen i Georgien och tvingades spendera natten där. Så mycket har jag aldrig frusit tidigare.

Hur har du gjort för att möjliggöra tid för dina resor, från till exempel jobb?
Jag har tagit tjänstledigt från mitt jobb

Jag antar att du reser med ryggsäck, i så fall vad reser du med för ryggsäck?
Jag reste tidigare med en billig McKinley-väska som fungerade hur bra som helst. Men när den under min senaste resa gav upp och började falla isär uppgraderade jag till en av märket Gregory och den sitter som gjuten på mig, en mycket skön väska.

Hill of crosses

Jobbar du när du reser?
Förutom fyra veckors voluntärarbete på Overstay hostel i Tel Aviv, vilket var bland det roligaste jag har gjort, är svaret nej. Därmed inte sagt att det inte är något jag kan tänka mig under framtida resor. Jag är divemaster och kan lätt se mig själv jobba med dykningen i framtiden.

Har du råkat ut för någon olycka eller obehag under resa?
Peppar peppar men jag måste säga att jag har klarat mig undan olyckor och obehag. Förutom den gången i Kuba då, när jag fick denguefeber och fick stanna nio nätter på sjukhus. 

Berätta om din uppväxt i Afrika, hur tror du det har format dig?
När jag var två år gammal flyttade jag med mina föräldrar till Liberia. Fem år senare var det dags igen, denna gång bar det av till Kenya, nu hade vi även med oss en lillasyster på två år och en lillebror som var bebis.

Att växa upp i länder som skiljer sig så markant från Sverige, vad det gäller allt från kultur till infrastruktur, formar en nog på fler sätt än vad man kan tro.

Jag är oerhört nyfiken på andra människor och kulturer men blir inte särskilt lätt förvånad och upplever inte heller saker som konstiga. Det som många upplever, när de åker till till exempel Afrika, och som de beskriver som en kulturchock, är inget jag känner att jag någonsin har upplevt.

Sedan tror jag också att ju fler intryck man får som barn, desto mer benägen blir man nog att hela tiden söka efter nya upplevelser. Jag är otroligt rastlös av mig och har svårt att se att jag ska kunna slå mig till ro en längre tid på samma plats.

Kerala

Vart går nästa resa?
Exakt vart kan jag inte riktigt svara på. Allt jag vet är att nästa resa blir en riktigt lång en. Jag har skrivit en lista på nio länder jag verkligen vill resa tillAtt vandra hela El Camino, 160 mil, är något som också kommer att bockas av. Jag sålde min lägenhet innan min förra långresa och bor för tillfället i en sommarstuga och snart flyttar jag in i en båt, allt för att spara pengar.

Vad har resandet lärt dig?
Att jag är så otroligt lyckligt lottad som har möjlighet att resa och se världen. En stor del av jordens befolkning har inte ens ett pass. Många har aldrig lämnat landet de föddes i, inte för att de inte vill utan för att de inte kan. Jag har också blivit mycket modigare – allt ordnar sig på ett eller annat sätt –  och jag har lärt mig att leva mer i nuet.

Israel

Hur ser du på resandet idag jämfört med dina allra första resor, skiljer sig ditt sätt att resa?
Ja, om jag jämför mitt sätt att resa nu med mina allra första resor skiljer det sig en hel del åt. När jag gjorde min första långresa på ett år planerade jag allt in i minsta detalj. Jag hade till och med flyg bokade i förväg. Jag säger inte att det är dåligt på något sätt. Det var en mycket lyckad resa! Det är bara annorlunda nu helt enkelt. Jag har blivit mer självsäker och trygg i mitt resande och föredrar total frihet. Jag vill inte ha någonting alls planerat i förväg. Drömmen är dessutom att bara ge mig av på obestämd tid och att slippa ha ett datum för hemresa.

Jag nominerar följande bloggar: 

FOREVER ABROAD, ALWAYS AT HOME som skrivs av Jeniffer som just nu bor i Finland. Intressanta inlägg och fina bilder.
FAB F’ÄMME som skrivs av Ämma. I bloggen kombinerar Ämma inlägg om resor och vardag på ett väldigt fint sätt.
29 GRADER som skriv av Christine. Något som jag verkligen gillar med 29° är de fina fotografierna som Christine tar.

Här kommer mina frågor till er:

1. Vad kan du inte resa utan (nu menar jag inte pass & pengar)?
2. Vad fotar du med för kamera?
3. Finns det något ställe du gärna åker tillbaka till?
4. Finns det något resmål som du tycker är underskattat? Varför i så fall?
5. Finns det något resmål som du tycker är överskattat? Varför i så fall?
6. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?
7. Om du imorgon skulle tvingas flytta till ett annat land, vilket land skulle du välja?
8. Var hittar man den godaste maten enligt dig?
9. Vad är det konstigaste du har ätit?
10. Har du under resa utmanat dig själv och gjort något du inte trodde att du vågade?
11. Vilken är din favoritbild från dina resor?

Jag ser fram emot att läsa era svar!

Over and out

En tanke om “The Liebster Award

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.