Elin reser

TillbakablicksTorsdag – Goa, Indien del 3

1165

onsdag 7 oktober 2009
Delstaten Goa – Palolem, Panaji och hur man köper en tågbiljett

Om jag säger Goa, vad tänker du då? Ja, inte vet jag men jag gissar på något av följande: hippies, sol och bad, vackra stränder, kor, curry, Kingfisher. Det var i varje fall vad jag tänkte innan jag åkte till Goa. Det visade sig stämma rätt bra, minus regnet då, vädergudarna var verkligen inte med mig.

Alla tåg till Goa är fullbokade och jag har ingen lust att åka buss igen, bussresan skulle dessutom ta nästan två dygn, så jag bestämmer mig för att flyga. Jag är nära att missa planet som till min förvåning går en halvtimme före utsatt tid. Hur ofta händer det?

När jag kommer fram till Goa vräker regnet ner

När jag kommer fram till Goa vräker regnet ner. Jag får veta att det har gjort det i några dagar och tyvärr håller det i sig i ytterligare fem.

Jag tar mig ner till Palolem som ligger längst ner i södra Goa. Stranden där ska vara en av Goas finaste och minst exploaterade. Tanken är att jag sedan ska förflytta mig mellan stränderna norrut ända upp till Arambol. När regnet vägrar ge med sig bestämmer jag mig i stället för att stanna kvar i Palolem och hoppas på att åtminstone få några soldagar, vilket jag också får till slut.

Kor och hundar springer löst på stranden

Palolem är en liten by, om ens det, utan fina hotell och dyra restauranger och tempot är lugnt. Stranden är fin men den kan inte mäta sig med stränderna i till exempel Kenya och Mocambique. Här springer dessutom både hundar och kor löst på stranden. Ganska charmigt till en början men efter ett tag..nja inte så värst.

Trots att det inte är högsäsong är det ändå en hel del backpackers och hippiewannabes i Palolem. Det kommer lite som en överraskning för mig som hittills inte är van att se västerlänningar i Indien, på tidigare platser har jag kunnat räkna dem på en hand.

På grund av lågsäsongen är det lätt att hitta ett billigt rum även om det kanske inte är det fräschaste jag har bott på. Men vad spelar det för roll, så länge det finns en säng med någon form av madrass.

På vissa ställen vadar man i vatten upp till knäna

Jag får en typiskt otrevlig överraskning när jag öppnar min väska. En solkrämsflaska har gått sönder och precis allt är indränkt i solkskyddsfaktor 15. Det blir till att tvätta. Eftersom det regnar får jag hänga allt inne. Jag har tvättlinor uppspända kors och tvärs i rummet som ett spindelnät. Det leder till att luftfuktigheten i rummet stiger betydligt och en del grejer möglar. Inte nice!

Det är otroligt att det kan komma så mycket regn på en gång. På vissa ställen vadar man i vatten upp till knäna. Det luktar ganska äckligt och man får en flottig hinna på benen, troligtvis för att regnvattnet blandas med avfallsvatten och koskit.

Det händer då och då att en ko eller två kommer lunkandes in i restaurangerna

Det blir mycket bokläsande och slappande på restauranger, tur att ölen, Kingfisher, är billig. En flaska på 650 ml kostar knappt en tia.

Det händer då och då att en ko eller två, som också försöker fly regnet, kommer lunkandes in i restaurangerna. De blir dock ganska snabbt utfösta.

Det är skönt när solen äntligen tittar fram, hela stället blir så mycket finare då.

Stranden är lång och det är enkelt att hitta en plats där man får vara för sig själv, vilket jag ibland föredrar (eller som Lempa hade sagt: Man är väl inget flockdjur!). Går man söderut hittar man mindre stränder som är helt öde förutom några små fiskebåtar. Norrut kommer man till stora klippor som man kan klättra upp på och beundra utsikten.

På byns enda gata trängs försäljare med taxi- och rikshaförare som aldrig ger sig

Överallt där det finns turister finns det också försäljare och den lilla byn Palolem är inget undantag. På byns enda gata trängs försäljare med taxi- och rikshaförare som aldrig ger sig.

Varje gång man går förbi frågar de om man vill ha en taxi. Efter ett tag ändrar de till ”Taxi tomorrow?” och när man förklarar att man inte vill ha någon oavsett tid försöker de med ”But it’s very cheap”.

Alla har sina försäljningsknep, att de är helt ologiska spelar ingen roll. Som när en liten kille på stranden har försökt sälja på mig ett armband i en kvart och sedan i ett sista desperat försök utbrister ”But it’s a bracelet” no shit, det menar du inte.

Jag tar mig vidare till Goas huvudstad, Panaji

Efter en dryg vecka i Palolem har jag kommit ner ordentligt i varv men börjar samtidigt bli lite rastlös. Jag tar mig vidare till Goas huvudstad, Panaji som jag verkligen gillar, speciellt de gamla portugisiska kvarteren där jag bor.

Att köpa tågbiljett är inte helt enkelt

Staden är ganska liten så jag hinner se det mesta på en dag. Jag shoppar lite och passar också på att boka ett par tågresor. Det är inte helt enkelt.

När jag äntligen hittar rätt ställe är det inte bara att ställa sig i kö och köpa sin biljett, nej först får man gå till en lucka där man får en lapp som ska fyllas i. Jag ska ha två biljetter, en till Jodhpur och en tur och retur till Jaisalmer, men det går bara att få en lapp i taget.

Eftersom jag inte vet tågnamn och annat som ska fyllas i får jag gå till en annan lucka och få hjälp. Sedan får jag gå tillbaka till första luckan där jag för 10 rupees får en nummerlapp. Tillsist kommer jag till den lucka där man bokar och betalar tågresan. One down, one to go.

Sedan är det bara att börja om i den första luckan för att få en ny lapp att fylla i och så samma procedur igen.

Mitt i allt får de plötsligt en 15 minuter lång rast

Mitt i allt får de plötsligt en 15 minuter lång rast, då är det bara att sätta sig och vänta. Som tur är är det inte så mycket folk när jag är där så det hela är avklarat på knappt två timmar! Men det är värt den tiden för det är extremt billigt att åka tåg. En resa på 20 timmar kostar knappt 60 kronor när man åker i de enklaste vagnarna, vilket jag väljer att göra eftersom jag tänker att det kan bli en upplevelse.

Nästa vecka, i Indien del 4, kan du läsa om tågresan.

Kolla gärna in mina tidigare inlägg om Indien också. 
Indien del 1, om Tamil Nadu
Indien del 2, om Kerala

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.