Elin reser

9 tips på saker att göra i Peru

4282

9 tips på saker att göra i Peru

1. Besök ett piscobryggeri (förslagsvis då i den lilla staden Pisco) för att se hur nationaldrycken i Peru tillverkas. Pisco är en spritdryck som framställs av destillerat vin.

Avsluta rundvandringen med att provsmaka sortimentet. Själv testar jag sju olika sorter. Betyget? Nja, inte riktigt min kopp te, inget vidare gott alls faktiskt, i alla fall inte att dricka rent.

Som drink slinker den ner lättare. Den mest populära drinken gjord på pisco är Pisco Sour. Är du sugen på att testa?

Ta i så fall 4 delar pisco, 2 delar färskpressad citron och 1 del sockerlag. Skaka med is och ½ äggvita, sila och toppa med några stänk bitter. 

Eller släng ihop en Piscola. Mycket enkelt. Pisco och Cola. 

Kolla in mitt inlägg om vad man dricker för sprit i olika länder!

2. Ta dig till Huacachina, en vacker oas som kantas av palmer och omges av enorma sanddyner. Här kan du åka dune buggy och prova på sandboarding. 

Dune buggy är riktigt kul, det går fort som satan och sanden yr. Vart man än tittar är det sand, sand och mer sand. Vi åker uppför och nerför och är nära att slå runt några gånger. Det suger härligt i magen.

Sandboarding är också roligt trots att jag mest ramlar och liksom rullar ner med ansiktet i sanden. Det gör att jag – som du säkert förstår –  får sand precis överallt, det knastrar i munnen och jag har sand kvar i hårbotten i veckor.

Huacachina, Peru
Huacachina, Peru

3. Flyg över Nascalinjerna. Man flyger i små fyramannaplan som svänger hit och dit så att man verkligen ser de olika figurerna tydligt och det är ju positivt. Dessvärre finns det en mindre positiv sak med allt svängande, och jag vill här tydligt påpeka att om du har anlag för åksjuka bör du nog ta en tablett mot det innan. Stor kräkvarning! Låt nu inte det avskräcka dig. Det är helt klart värt lite illamående. Alla dagar i veckan.

Nascalinjerna, Peru
Nascalinjerna, Peru
Nascalinjerna, Peru

4. Missa inte Colca Canyon och de enorma kondorerna. I Peru hittar du Colca Canyon som är dubbelt så djup som Grand Canyon. Det i sig är häftigt men det häftigaste är ändå kondorerna som bor utmed klippväggarna och som tidigt på morgonen kommer fram och svävandes cirklar runt. De är enorma, upp till tre meter mellan vingspetsarna, och de kommer nära, riktigt nära. Så nära att jag hör vingslagen.

Om du gillar att vandra är det här ett område som gjort för det. Efteråt, när musklerna är trötta och stela, kan du ta dig ett välförtjänt bad i någon av de varma källor som finns här.

Colca Canyon, Peru

5. Stapla stenar på Mirador de los Andes, drygt 4 900 meter över havet ligger detta bergspass som du hittar mellan Chivay och Arequipa. 4 900 meter är rätt högt, 100 meter högre än Mt Blanc, och det känns. Luften är tunn! Passa på att bygga ett litet stenrös, det sägs ge resenärer tur (välsignelse) på färden.

Mirador de los Andes, Peru

6. Utforska Cusco och dess omgivningCusco som är min favoritstad i Peru är väl värd ett besök. Mest för att det finns så mycket att göra i och omkring staden.

De cirkulära Morayterasserna, Peru
Maras saltterrasser. Maras salt terraces
Utanför Cusco, Peru
Saksaywaman citadellet i Cusco
Cusco
Cusco

Bland annat kan du göra turer på mountainbike uppe i bergen. Det gör jag. Det är brant uppför och extremt jobbigt trots att jag vid det laget är rätt van vid den höga höjden. Nerför är det istället tekniskt utmanande. Hade någon sagt till mig innan att här ska du cykla hade jag bara skrattat och sagt att det går ju inte.

Till en början är det bara rakt ner, det är ganska brant men man kan åtminstone cykla lite som man vill. Sedan kommer vi till en stig. Den är brant, smal och grusig med stora stenar här och där. Det är dessutom kurvigt och på ena sidan har jag ett stup. Jag upprepar, ett stup.

Guiden som är med mig bara kastar sig iväg och jag har inte direkt något val så med hjärtat i halsgropen hänger jag på. Allt går bra och det visar sig  vara galet roligt. Jag får en ordentlig adrenalinkick vill jag lova.

Jag kanske ska tillägga att man kan välja mellan många olika svårighetsgrader. Jag tog den värsta och ljög lite (läs mycket) om min erfarenhet av downhill. Hur svårt kan det vara tänkte jag. Ganska svårt vet jag nu. 🙂

7. Åk till Sacred Valley och den lilla staden Ollantaytambo. Där det finns ett enormt soltempel som inkafolket har byggt. Det är imponerande att se stenblock på upp till 70 ton, uthuggna för att passa perfekt med varandra. Hur de fick dit dem orkar jag inte ens tänka på.

En del av Soltemplet

8. Besök Titikakasjön och de flytande vassöarna. Från Puno som ligger vid Titikakasjön på nästan 4000 meters höjd kan du göra båtturer ut på sjön till några av öarna. Försök att få till en homestay och sov över en natt på ön hos en peruansk familj. 

Se till att inte missa en dagstur till vassöarna. Även om de vid det här laget har blivit extremt turistiga är det intressant att se hur de bygger öarna och hur de bor. Allt är verkligen gjort av vass, inklusive själva öarna.

Titikakasjön, Peru
Titikakasjön, Peru
Vassöarna i Peru
Vassöarna i Peru
Fisk på tork, Titikakasjön
Vassöarna i Peru, Titikakasjön

9. Vandra Inkaleden och upplev Machu Picchu är för mig en av höjdpunkterna i Peru. Klicka på länken och läs mitt inlägg och titta på bilderna så förstår du nog varför.

Till sist vill jag avsluta med några tips på mer läsning om Peru.

Lina som har bloggen The world according to Adrenalina gjorde en forsränning som kunde ha slutat illa.

Linda med bloggen 155 cm utmanar världen har skrivit om hur du väljer guide för inkaleden.

Katarina som har bloggen Äntligen vilse tipsar om 10 things to do in Lima.

Annika från Resfredag har också vandrat inkaleden och skrivit om det.

Emelie driver bloggen Emelie’s travels och har ett inlägg med coola bilder på vattensköldpaddor, swimming with turtles

Over and out

5 tankar om “9 tips på saker att göra i Peru

    1. Elin Inläggets författare

      Ja, det tycker jag att du ska göra Katarina. Jag lade märke till att alla dina inlägg om Peru var på engelska. Skrev du allt på engelska förut? Du hade väldigt många bra inlägg om Peru måste jag säga! 🙂 Hela din blogg är ju fantastisk, väldigt inspirerande!

  1. Linda, 155cm.se

    Va kul att jag hittade det här inlägget, har inte fått pingback på länken så inte sett. Tack så mycket!
    Många bra tips som jag själv inte hann med under mina dagar där – kul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.