Elin reser

TillbakablicksTorsdag – Rio de Janerio

941

TillbakablicksTorsdag – Rio de Janeiro

måndag 1 mars 2010

Klockan är fem på morgonen, jag sitter i en taxi på väg till Lapa, området som jag ska bo i under den årliga karnevalen i Rio. Synen jag möts av då vi långsamt tar oss upp för en sista brant backe på väg mot mitt hostel är inte speciellt upplyftande. Vi rullar förbi fallfärdiga, nerklottrade hus med igenspikade fönster, massor av uteliggare, några ligger och sover på gatorna medan andra ser allmänt förvirrade och påtända ut.

En snabb tanke susar genom skallen ”var har jag hamnat?”, men den slås snabbt undan och ersätts av ”det blir nog bra”. Och bra blir det!

Mitt hostel är riktigt schyst och ligger högt uppe på en höjd med utsikt över staden. Det är ingen lek att ta sig upp för de oändliga backarna och de hundratals trappstegen i den 40-gradiga värmen. Väl uppe är det dock värt det.

Stället har en takterass med pool och en liten bar där Roy står och blandar smaskiga caipirinhas och berättar historier om Rio. Alla som bor här är väldigt trevliga och kommer från världens alla hörn.

Hela Lapa gungar och gatorna fullkomligt kokar av alla människor

Under karnevalen visar det sig att jag bor i helt rätt område. Det är här den största festen är. Hela Lapa gungar och gatorna fullkomligt kokar av alla människor.

Man får sicksacka fram mellan alla spritstånd, och en stor, riktigt stark 750 ml Caipirinha, kostar som mest 40 kronor. Överallt längs gatorna drar sambatåg fram. De trummar och dansar som galningar och vare sig man vill eller inte dras man med i rytmerna. Det finns även en stor scen där olika liveband spelar natten lång.

Musiken, människorna och stämningen gör att jag aldrig vill gå och lägga mig. Oftast kommer jag inte i säng förrän nio på morgonen.

En kille får till och med halsen sönderskuren med en trasig flaska

Lapa ska tydligen vara ett av Rios farligaste områden där flest antal rån sker. Nästan varje dag blir också någon från mitt hostel rånad, en kille får till och med halsen sönderskuren med en trasig flaska. Han överlever som tur är.

Rånen händer alltid på ungefär samma ställe och det är troligtvis samma gäng varje gång. Undviker man den platsen och den skumma gatan där taxin körde den första morgonen, plus att man inte bär runt på värdesaker, känns det ganska lugnt. Under själva karnevaldagarna höjs säkerheten och det är fullt av poliser med stora automatvapen på gatorna och då blir heller ingen från hostelet rånad.

Jag måste ändå säga att jag verkligen gillar Lapa som har en helt annan personlighet än till exempel Copacabana. Jag träffar massor av trevliga brasilianare och jag känner mig faktiskt aldrig otrygg. Däremot tar jag aldrig med mig kameran ut på kvällarna och endast minimalt med pengar. Därför har jag tyvärr inga kort från folkfesten på Lapa.

Om man vill kan man festa dygnet runt under karnevalen. Tidigt på morgonen börjar lastbilar med stora ljudsystem köra runt på gatorna och massvis med människor samlas runt dessa och dansar.

På kvällarna och nätterna är som sagt Lapa oslagbart det bästa stället att festa på. Under dagarna är det schyst att hänga runt Copacabana och den långa kända strandpromenaden. Musiken dunkar och inoljade gubbar i speedos trängs med folk klädda i alla möjliga tänkbara (och otänkbara) utstyrslar.

Förutom att festa hinner jag även med en del sightseeing

Rios två mest kända landmärken, Sockertoppen och Jesusstatyn, är väl värda ett besök. Från båda ställena får man en makalös vy över Rio som måste vara en av världens vackraste städer!

Jag beundrar utsikten över Rio
Jesusstatyn
Utsikten från Sockertoppen
Sockertoppen
På väg upp till Sockertoppen
Linbana till Sockertoppen
Jag uppe på Sockertoppen
Byggnader sedda från linbanan

Jag besöker även Brasiliens största favela, läs slum. Jag blir skjutsad på motorcykel upp till toppen och promenerar sedan ner. Inne i själva favelan är det okej att ta kort men inte på vägen upp och vid in- och utgångarna. Där hänger drogkungarnas spanare som absolut inte uppskattar att vara med på foto. Man får heller inte ta kort om man ser någon som säljer droger eller bär vapen.

Rio de Janeiro, utsikten från favelan
Rio de Janeiro, söt liten tjej i favelan
Rio de Janeiro, hus i favelan

Högst uppe i favelan bor endast de som har lite mer pengar. Detta beror på att när det regnar svämmar avloppen över och vattnet rinner rakt in i husen som ligger längre ner. Typiskt otrevligt!

Husen ser ut att när som helst kunna braka ihop. Det går till så att en familj köper en tomt där de bygger sitt hus, sedan får en annan familj köpa taket och bygga sitt hus ovanpå det första. En tredje familj bygger sedan sitt hus ovanpå det andra och så fortsätter det tills det undre huset börjar spricka.

Trappan består av kakel från världens alla hörn, till och med Sverige

Escadaria Selaron
Jorge Selaron i egen hög person
Selaron stairs, en bit av Sverige

En av dagarna tar jag mig en titt på den kända trappan, Selarón Stairs, som man kan se i en av Snoop och Pharrells musikvideos. Jag har sådan tur att Sr. Selarón himself är där och bygger lite. Han byter tydligen ut och flyttar runt kaklet kontinuerligt för att konstverket hela tiden ska vara levande. Trappan består av kakel från alla världens hörn, till och med Sverige. (När detta publiceras finns Selarón inte längre, han avled i januari 2013)

Ett konstnärsområdet Santa Teresa som ligger precis ovanför Lapa. Ett mysigt område fullt av små restauranger och konstutställningar. På vägen ner tar vi den något osäkra, men för Santa Teresa, karaktäristiska spårvagnen. Den går hela vägen till Centrum och man åker över den kända Arcos da Lapa.

Med lite hjälp av kroppsspråk och en snäll kvinna som kan ungefär fem ord på engelska får vi tillslut våra biljetter

Jag får höra att det ska vara ett Rioderby mellan Flamengo och Botafogo på Maracana, jag är bara tvungna att gå på det. Tillsammans med några från mitt hostel tar jag mig ut till den enorma arenan (som fram till 1992 var världens största) dagen innan matchen för att försöka få tag på biljetter.

Det är inte helt lätt att göra sig förstådd, men med lite hjälp av kroppsspråk och en snäll kvinna som kan ungefär fem ord på engelska får vi tillslut våra biljetter.

Ungefär en timme innan avspark börjar arenan fyllas upp med fanatiska fans. Det är riktigt bra stämning. Flamengo har överlägset flest fans men det är nog Botafogos fans som hörs mest. När matchen drar igång exploderar arenan, det är trummor, raketer och bengaliska eldar överallt. Det favorittippade Flamengo, med Adriano i spetsen, forlorar med 2-1.

Att gå på fotboll i Rio är ett måste!

Har du varit i Rio? Låt mig gärna få veta vad du tycker om staden.

Over and out

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.