Elin reser

TillbakablicksTorsdag – Hongkong, en glittrande stad

1700

Hongkong, onsdag 19 februari 2014

Vi kliver av bussen och blir genast omringade av ett 20-tal personer som alla har billiga rum åt oss. När vi vänligt men bestämt tackar nej byter de bara spår. ”Do you need anything? Hash, cocaine, fake rolex?”

Vårt först möte med Hongkong. Vi pressar oss vidare in i Chungking Mansions, den stora byggnaden som vårt hostel ligger i, bara för att mötas av ännu fler påträngande och tjatiga människor. Där inne är det som en labyrint av smala gångar där det säljs allt mellan himmel och jord och det doftar av curry och andra kryddor.

Den sjutton våningar höga byggnaden är enorm och rymmer över åttio guesthouses. Byggnaden består av olika block,  A, B, C, D och E. Överallt ser det likadant ut och det är lätt att virra bort sig. När man väl hittar rätt bokstav gäller det att ta rätt hiss, vissa stannar endast på jämna våningar och andra på udda.

Till slut lyckas vi ändå hitta vårt guesthouse och dumpar av våra väskor i det minimala rummet utan fönster. Sedan är det dags att upptäcka Hongkong.

Vi letar oss ut genom labyrinten och titt som tätt smyger någon sig lite närmare och väser ”Do you need anything, a room, hash, cocaine, fake watches”?

Hongkong, vilken stad, här skulle jag lätt kunna bo

Väl utanför är det som en helt annan värld. Hongkong, vilken stad, här skulle jag lätt kunna bo. Jag fullkomligt älskar vimlet av människor, alla färggranna neonskyltar och att det är så lätt att ta sig runt. Att alla pratar engelska underlättar också en del.

Hongkong
Hongkong by night

Vi dricker drinkar på takterasser som ligger massvis med våningar upp, och nedanför oss glittrar staden som ett smycke. 

I Hongkong, 118 våningar upp, hittar du världens högsta bar, OZONE Bar

Varje kväll klockan åtta har staden en lasershow, då är det fint att sitta högt uppe och se hur laserstrålarna lyser mellan byggnaderna.

Hongkong laser show

Det är en av Hongkongs största takterasser och det bästa är att du får ta med dig egen mat och dricka

Om du vill sitta på en takterass och njuta av några glas vin, eller varför inte champagne, men känner att priserna drar iväg har jag ett tips. Tipset heter Red bar. Det är en av Hongkongs största takterasser och det bästa är att du får ta med dig egen mat och dricka eftersom det räknas som allmän plats. Skulle du ändå vilja beställa något finns det en utmärkt bar där.

Hongkong, Red bar

Befinner du dig i Hongkong får du inte missa Victoria Peak som med sina 528 meter över havet bjuder på en svindlande vacker vykortsvy över staden. Billigast tar du dig upp med buss. Annars kan jag rekommendera den 128 år gamla bergbanan upp till toppen, den går var tionde minut och kostar cirka 50 kronor tur och retur.

Utsikten från Victoria Peak, Hongkong
Victoria Peak by night

Det är lätt att få dagarna att gå. Vi strosar runt i SoHo som ligger south of Hollywood road, därav namnet.  Här hittar du allt från små antikaffärer, konstgallerier och spännande gatumat till lyxiga restauranger och hippa nattklubbar.

Vi dricker ljuvliga daiquris i olika smaker i ett stort bar/restaurang/klubbområde. Plötsligt börjar några spontandansa på gatan och vi hänger på. Det är svårt att inte ha roligt i Hongkong.

På kvällarna/nätterna tar vi oss hem med tunnelbanan eller med minibuss som går hela natten. Den hittar vi första natten när vi inser att t-banan inte går längre. Det är en kille som visar oss vilken av alla bussar vi kan ta. Han frågar var vi bor och när vi svarar Chungking Mansions nästan skriker han:
-What! Are you staying THERE?!
-Yes, is that bad?
-Yes it’s bad, it’s the worst place in Hongkong!!!

Jaha, där ser man.

Jag är ändå glad att vi hamnade här. De börjar känna igen oss nu och tjatar inte längre. Det börjar kännas som hemma, riktigt trivsamt. Här äter man också väldigt gott och billigt. Bangladeshier och indier är överrepresenterade här i Chungking och deras mat älskar jag. Underbara samosas, chicken curry, chapati, roti och olika starka såser att doppa i, avnjuts på en plastpall i lysrörsbelysning samtidigt som någon Bollywoodfilm spelas på hög volym.

Har du varit i Hongkong? Vad fick du för intryck?

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.