Elin reser

En dag i Warszawa

1681

Warszawa, en tidig morgon

Klockan fem på morgonen, efter max två timmars sömn, anländer jag till busstationen i Warszawa. Jag lyckas trots den sömndruckna dvala jag befinner mig i hitta någonstans att dumpa min väska och jag får tag på en karta över staden.

Med bestämda steg börjar jag gå mot den gamla stadsdelen och det kungliga slottet. Det är endast jag och några hemåtraglande människor ute denna tidiga timme.

När jag så hittar gatan som leder rakt mot slottet slås jag av hur fint det är. Att allting badar i det mjuka morgonljuset gör ju inte saken sämre.

Jag strosar runt i min ensamhet medan staden sakta vaknar till liv. Efter ett tag hittar jag ett mysigt litet kafé där jag slår mig ner några timmar och bara njuter av lugnet och att vara för mig själv igen. Jag har trots allt en hektisk vecka bakom mig med många nya intryck, möten och intensivt festande.

Två stora cappuccinos senare fortsätter jag att utforska Warszawa. Jag promenerar runt i staden timme efter timme tills fötterna värker. Jag hamnar i den stora vackra parken Lazienki. Det har hunnit bli riktigt varmt och det är skönt att kunna få lite skugga från de stora lummiga träden som växer där.

Ross ansluter från Vilnius och tillsammans avslutar vi dagen med ett besök på Upprorsmuseet som skildrar Polens historia under andra världskriget. Mycket intressant men också väldigt sorgligt. Väl värt ett besök.

Vid sjutiden tar vi tåget till Krakow. Vi hinner inte mer än rulla ut från stationen innan jag sover sött.

Foton

Over and out.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.