Elin reser

Krakow, staden med massor att erbjuda

2768

Underbara Krakow

Jag har inte bokat något hostel eftersom jag vet att det finns gott om dem i Krakow. Det visar sig vara en dum idé.

Klockan 21 lördag den 25 juli anländer vi med tåget, först tre timmar senare lyckas vi komma över de två sista sängarna på Goodbye Lenin hostel. Då är jag riktigt trött. Dock finns det en liten hake, man kan ju inte gå och lägga sig utan att först gå ut och ta en öl och spana in stan lite, hur trött man än är. Så det gör vi. 

Krakow på natten är fantastiskt. Alla vackert upplysta fasader får mig att glömma tröttheten för ett tag. Jag bara sitter där och njuter.

Hostel Faust kan jag varmt rekommendera

Varken jag eller Ross får speciellt bra vibbar av hostellet som är rätt sunkigt och ligger ganska off, så tidigt nästa morgon checkar vi ut. Eftersom det är söndag hittar vi snabbt ett nytt ställe, ett rent och fräscht åttabäddars dorm på Hostel Faust. Det är mycket trivsamt där och de har en schyst innergård med stora soffor och en bar. Ett plus är att det ligger mitt i gamla stan vid det stora torget.

Jag bokar några nätter och dumpar sedan min stora väska innan jag äntligen kan ge mig ut och se vad Krakow har att erbjuda.

Det jag gillar bäst med att komma till en ny stad är att bara planlöst strosa runt och se var jag hamnar. Allt är nytt och spännande och jag vet aldrig vad som väntar runt nästa hörn. En hel massa visar det sig.

Så vad gör jag då i Krakow?

 • promenerar, promenerar och promenerar
 • går till det kungliga slottet på Wawelkullen
 • sitter på pubar och kaféer i de judiska kvarteren
 • äter polska pierogi i mängder
 • vandrar runt i det gamla judiska ghettot i stadsdelen Podgorze
 • går på en vodkaprovning
 • hakar på en pub crawl
 • träffar massor av människor
 • käkar middag och dricker öl på ett bryggeri
 • besöker Auschwitz
 • går på en gratis guidad tur genom staden
 • fotar en massa kyrkor och synagogor
 • dansar hela natten på klubbar
 • letar efter Kajsas sushiställe 
 • har det allmänt bra helt enkelt

Jag föredrar de judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz

Även om den gamla stadsdelen med sina iögonfallande byggnader och med det stora torget i mitten är väldigt fint måste jag säga att jag föredrar de judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz. Där hittar man de bästa barerna och det finns även massor av kulturellt värde att se.

En bil full av mynt

Mellan Kazimierz och Podgorze flyter Wisla fram. Det finns en, i mina ögon, väldigt fin gångbro över som är full av hänglås ditsatta av kärlekspar från hela världen.

Området kring det kungliga slottet är mäktigt och man får en fin utsikt över staden. 

Vodkaprovningen är en annan favorit. James som jag träffade i Riga bor på ett hostel i närheten. En av kvällarna anordnar de en gratis vodkaprovning för de som bor där. Jag blir inbjuden och vi provar flertalet olika vodkasorter. Vissa dricker vi rent och andra blandas med diverse olika juicer. Fråga mig inte hur många det blir för det minns jag inte.

Vodkaprovning

Vodkaprovning

Vi blir rekommenderade ett bryggeri där de även serverar bra mat. Väl där beställer vi in diverse olika polska rätter att dela på. Portionerna är rejäla och det smakar ljuvligt. Om det sedan beror på vodkan eller inte kan jag inte svara på. Jag vill minnas att ölen var väldigt bra också.

Vad det gäller maten har polska pierogi blivit min favorit.

Det bästa är att de säljs överallt och de passar bra både till frukost, lunch och middag. De är gjorda av osyrad deg och fyllda med till exempel potatis, ost, lök, svamp, kål eller kött. Mina favoriter är de med spenat och ost men även pierogi ruskie med ost och potatis är väldigt goda.

Mums!

Mums!

Om du åker till Krakow måste du ta dig till Przystanek Pierogarnia

Om du åker till Krakow måste du ta dig till Przystanek Pierogarnia som ligger i utkanten av gamla stan på Bonerowska 14. Det är ett litet litet familjeägt ställe och deras pierogis är de absolut godaste som jag har smakat.

Betyget för pierogi köpta på Przystanek Pierogarnia blir nio poäng! 

Krakow pirog ny (1 av 1)

Przystanek Pierogarnia

Sedan kommer då dagen då jag åker till Auschwitz. Jag är förberedd på att det kommer vara en jobbig upplevelse men usch och fy, det är riktigt tungt. Att vara på plats och höra om alla vidrigheter som pågick där får mig att må fruktansvärt dåligt och det är svårt att hålla tillbaka tårarna.

Trots att det var jobbigt kändes det ändå viktigt för mig att åka dit. Nu har jag varit där. Aldrig igen!

Over and out.

5 tankar om “Krakow, staden med massor att erbjuda

 1. Cameron Cobb

  Great photos, Elin! What are you shooting with? I love how rich the colors are, especially the sky and the lighter colors of the buildings. Krakow will always be one of my favorite cities. I think I actually like Warsaw even more, though. Did you have a chance to spend much time there yet?

  Oh, and it translated very well for me through Chrome on my laptop, just so you know! Not sure if you changed something or if maybe my tablet’s translator was just having an issue before.

  Great post!

  1. Elin Inläggets författare

   Thanks Cameron!
   I use a Pentax k5II, and I like it very much.
   Cool that the translation works for you 🙂
   Yeah, Warsaw is less touristy but I need to go back there, I didn’t spend enough time there to be able to make a fair comparison.

 2. Mrs M

  Man ryser när man bara ser skylten ”Arbeit macht frei”. Kul att se dina bilder. Synd att jag inte såg ditt inlägg tidigare. Hade gärna besökt Przystanek Pierogarnia 🙂

  1. Elin Inläggets författare

   Du får göra det nästa gång, de är verkligen supergoda! Det är nästan så att det är värt att ta ett flyg till Krakow bara för att få äta piroger på Przystanek Pierogarnia 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.